2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Megkímélte a fideszes kultúrharc a könyvünnepet

Hír TV

2018. július 30., hétfő 17:18, frissítve: hétfő 18:18

A Budavári könyvünnepet egyelőre nem érte el a fideszes kultúrharc - legalábbis a kormánypárti polgármester szerint. A rendezvényt enélkül is a kerület díszpolgárának, Kányádi Sándornak szentelik. A kormányközeli sajtóban elindult vita azonban közben már odáig jutott, hogy a volt kulturális államtitkár hosszú cikkben állt ki a kulturális tao megszüntetése mellett - a korrupciógyanús pénzkiszervezési gyakorlat miatt. L. Simon László a támogatások elosztását inkább teljes egészében a politikára, vagyis a szakállamtitkárságra bízná.

Kinek a kulturális diktatúrája címmel hónapok óta zajlik a Fidesz holdudvarában egyfajta kultúrharc, melynek felülete leginkább a Magyar Idők című kormánypárti lap.

Cikkek sorában értekeznek arról a szerzők, hogy a kétharmados jobboldali kormányzati hatalom ellenére a kultúrában még mindig a balliberális oldalé a túlsúly.

Számos írás élesen bírálta a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjét Prőhle Gergelyt, aki korábban mindhárom Orbán-kormányban vállalt tisztséget. Az egykori államtitkárnak azt rótta fel a kormánypárti napilap, hogy az általa vezetett intézményben túl nagy teret kapnak az ellenzékhez sorolt írók.

Orbán János Dénes rovatvezető, akinek szervezete a kárpát-medencei íróakadémia működtetésére tavaly karácsonykor csaknem másfél milliárd forint állami támogatást kapott, odáig ment: a könyvkiadást is meg kellene rostálni, a nem megfelelő értékeket közvetítő művek áfáját pedig fel kellene emelni.

Eszterházy és Parti-Nagy Lajos például szerintük túlértékelt, Kányádi Sándorral viszont méltatlanul keveset foglalkoznak - még az egyetemen is.

A fideszes kultúrharc azonban egyelőre úgy tűnik, nem ért el helyi szintre. A Budavári könyvünnepet például a fideszes polgármester szerint ez a vita nem befolyásolja. A rendezvénnyel azonban mint volt díszpolgáruk, Kányádi Sándor előtt is tisztelegnek.

Teljes mértékben mi nem foglalkozunk ezzel most itt, hanem Kányádi Sándor emlékét ápoljuk, azt pedig leg közvetlenebbül az Ő versein, az ő irodalmi tevékenységének bemutatásán keresztül tehetjük meg. Ezek a művek mindig önmagukért beszélnek, és mindegy is a kontextus, mert azt az olvasóra lehet bízni - mondta Nagy Gábor Tamás.

A Fideszen belül sincs egység kultúrfronton. Tusnádfürdőn L. Simon László korábbi kulturális államtitkár oktatta ki arról a Magyar Idők rovatvezetőjét, hogy nem a pártközpontból kell várni a megoldást, álljanak elő jobb művekkel, hiszen van rá pénzük.

Pár nappal később L. Simon László hosszabb cikkben is kifejtette álláspontját. A parlament kulturális bizottságának alelnöke újragondolná a kulturális tao intézményét - mert szerinte az nem működik rendesen. Olyan információk is keringenek a budapesti színházi világban, hogy már az önkormányzati és állami fenntartású intézmények is kénytelenek különféle jogcímeken pénzeket „kiszervezni”, különben végképp lemaradnak a versenyben - írja L. Simon, egyértelműen utalva a tao rendszer korruptságára.

Nyilatkozni azonban nem akar a fideszes képviselő.

A szakpolitikus elképzelése szerint negyvenmilliárd forinttal növelni kellene a kulturális államtitkárság költségvetését, ezzel párhuzamosan pedig meg kell szüntetni a tao támogatásokat. Így szinte kizárólagosan a kormányzat dönthetné el, kinek és mennyi támogatást ad a kultúra területén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!