2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Elszállították a Dunában talált bombát

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 12:14, frissítve: csütörtök 17:00

Sikeresen kiemelték, és hatástalanították a tűzszerészek azt a 100 kilós szovjet légibombát, amit a Dunában találtak. A művelet idejére több száz méteres körben lezárták a környéket, 10 háztömböt kiürítettek, és több forgalmas utat, köztük a rakpartokat, és az Erzsébet-hidat is lezárták.

A Honvédség tűzszerészbúvárai már hajnalban megkezdték a merüléseket, hogy előkészítsék az akkor még a Duna fenekén lapuló bomba kiemelését. A hadihajó végéhez rögzített kis pontonon a bomba pontos helyét kellett először meghatározni.

Eközben a budai oldalon megkezdték a környék házainak kiürítését. A művelet idejére teljesen lezárta a környéket a rendőrség, nem lehetett közlekedni több belvárosi utcában, a rakpartok mindkét oldalán, és az Erzsébet-hídon sem.

 
Fotó: Kovács Tamás / MTI/MTVA
 

 

A bombát egy óra alatt sikerült kiemelnie a tűzszerészeknek, majd azon nyomban hatástalanították is. A művelet vezetője azt mondta, hogy bár nem volt könnyű dolguk, minden a terv szerint alakult. A hadihajó ezután a Honvédség kikötőjébe szállította a bombát, ahol egy különleges szállítójárművel vitték tovább.

„A gyújtószerkezetet távolítottuk el a robbanótestből, és ez egy olyan gyújtótest, egy olyan típusú robbanószerkezettel, ahol nem volt szükség arra a gyújtószerkezet kiszerelése után, hogy azt megsemmisítsük, hiszen így is biztonságosan szállítható már, hogy el vannak különítve egymástól” – mondta Ember István, őrnagy, műveletvezető.

A FAB-100-as típusú 100 kilós szovjet légibomba 70 évet volt a Duna fenekén, a tűzszerészek azt mondták, hogy még a víz alatti robbanás esetén is 300 méteres sugarú körben szórta volna szét a repeszeit. A bombát egyelőre csak a gyűjtőhelyre viszik, később fogják megsemmisíteni.

 
Rendőrök a Várkert rakparton az Erzsébet hídnál talált világháborús robbanótest kiemelése előtt.
Fotó: Kovács Tamás / MTI/MTVA
 
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!