2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Megkésett fizetések: kártalanítást követelnek az államtól

2016. január 11., hétfő 17:21, frissítve: hétfő 17:26

Kártalanítást követel a Demokratikus Koalíció a közalkalmazottaknak, mivel december után, januárban is sokan késve vagy egyáltalán nem kapták meg a fizetésüket. A Magyar Államkincstárnál tavaly ősszel változott a bérszámfejtés rendszere, és ezentúl 5-én vagy 10-én utalják a béreket.

Januárban sem működik olajozottan a Magyar Államkincstár rendszere. December után már a második hónapban fordult elő, hogy késve érkeztek a közalkalmazotti bérek. „Meglepődve tapasztaltuk, hogy január 5-e, ugye, az eddigi határnapja, hogy megkapják a fizetésüket a mi kulturális területen dolgozóink, és egymás után jelezték, hogy vagy van olyan, aki semmit nem kapott, vagy pedig 10-20 ezres minimális összeget utaltak át számukra, és most folyamatosan jönnek hozzánk azzal, hogy segélyt kérnek” – mutatott rá a jelenlegi helyzetre a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Papp Katalin.

A hazai felsőoktatásban nem volt gond az államtitkár szerint. „Decemberben nem tudunk olyanról, hogy felsőoktatási intézményben bárki ne kapta volna meg a bérét, januártól pedig valóban a 15 százalékos béremelés, garantált illetményminimum-emelés az intézményekhez megérkezik január folyamán, és ugyanúgy fizetik ki, mint eddig” – mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár, Palkovics László.

„Az állam azzal nem sért törvényt, ha a közalkalmazotti béreket csak 10-én fizeti ki, de a néhány napos csúszás miatt felborulhat a családi kassza” – így a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke. „A bevett szokások szerint mind a közüzemi számlák kifizetése, mind pedig a banki különböző számlatartozásoknak a kifizetése ennek az időszaknak az előzetese, tehát megelőzi a fizetési kötelezettség, ez nagyon komoly feszültségeket okoz” – hangsúlyozta Székely Tamás.

A Demokratikus Koalíció kártalanítást követel a közalkalmazottaknak. „Felháborító, hogy a maguknak és családtagjaiknak milliárdokat juttató fideszes kevesek nem törik magukat, hogy kifizessék a sokakat. A DK ezért azt követeli, hogy a késedelmes kifizetések után az állam fizesse ki a jegybanki alapkamat háromszorosát. Ha pedig egy közalkalmazottnál azért kapcsolják ki a gázt vagy a villanyt, mert a fizetések késése miatt nem tudta befizetni a csekkjeit, az állam tartozzon kártérítéssel” – fogalmazott a Demokratikus Koalíció szóvivője, Gréczy Zsolt.

A Magyar Államkincstár elnöke az állami tévében beszélt arról, hogy tavaly szeptemberben térték át a központosított bérszámfejtésre, ami évente 2 milliárdos megtakarítást jelent a költségvetésnek. A szokásjogon változtatva, ezentúl 5-én vagy 10-én utalják a béreket, szerintük a panaszokat már rendezték, az e-mailben érkező bejelentéseket pedig haladéktalanul kivizsgálják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!