2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Megkapta az első csapást a Soros-birodalom

,

2017. április 4., kedd 18:42, frissítve: kedd 19:09

Megkapta az első csapást a Soros-birodalom az Orbán-kormánytól. A Fidesz és a KDNP egy nap alatt keresztülvitte a parlamenten azt a törvénymódosítást, amely a Közép-európai Egyetem bezárásához vezethet. A jobbikosok és a Gyurcsány-párt képviselői nem vettek részt a szavazásban, a többi ellenzéki politikus nemmel voksolt.

„Soros György szervezetei sem állhatnak a magyar törvények felett” – az oktatásért is felelős miniszter a milliárdos üzletember korábbi leveléből idézett. Balog Zoltán szerint az első Gyurcsány-kormány idején Soros György kiváltságokat kért az általa alapított Közép-európai Egyetemnek az akkori oktatási minisztertől, az SZDSZ-es Magyar Bálinttól. A levelet eddig nem ismerte a magyar nyilvánosság.

Akkor személyesen az akkori miniszternél kérte, hogy a különleges jogokat biztosító lex CEU érvényben maradhasson az ekkorra elfogadott felsőoktatási törvény mellett.

Szirénával tiltakozott a felsőoktatási törvény módosításának zárószavazása előtt az Együtt képviselője. A levezető elnök, Lezsák Sándor a teremőrt riadóztatta, aki elvette az eszközt Szabó Szabolcstól.

A kormánytöbbség 123 igen szavazattal, 38 ellenében fogadta el a felsőoktatási törvény szigorítását. A Fidesz frakcióvezetője a CEU mellett kiálló Nobel-díjas tudósokat és külföldi egyetemi oktatókat azokhoz a naiv magyarokhoz hasonlította, akik a ’80-as években Izaura felszabadítására gyűjtöttek pénzt.

„Nagyságrendben arra és gyűjtést, hogy szabadítsuk ki Izaurát, akkor én azt gondoltam, hogy valószínűleg tévedésben vannak az emberek, mert Izaura pillanatnyilag szabad. És Izaurát nem kell kiszabadítani. A tévedés joga mindenki számára lehetőség. És megkockáztatom, még Nobel-díjas is tévedhet, mint ahogy arra a történelem számos példát és bizonyítékot szolgáltatott. Egész egyszerűen azt gondolom, hogy a megtévesztő nyilatkozatok...” – jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője.

A szocialisták nemmel szavaztak, majd testületileg kivonultak az ülésteremből. „Nem fogjuk hagyni annyiban ezt a folyamatot, a köztársasági elnökhöz fordulunk, hogy ne írja alá ezt a törvényt. Elvileg mint frissen megválasztott államfőként az egész nemzetet kell képviselnie. Ő nem írhat alá egy ilyen jogszabályt” – mondta az MSZP frakcióvezetője, Tóth Bertalan.

A Jobbik képviselői nem vettek részt a voksolásban. A szavazásról nyolc kormánypárti képviselő hiányzott, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. A lex CEU-t ő nyújtotta be a kormány nevében.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!