2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Mégis engedné dolgozni a nyugdíjasokat a kormány

2017. március 6., hétfő 20:43

Nyugdíjasokkal enyhítené a munkaerőhiányt a nemzetgazdasági miniszter. Az ellenzék a kudarc beismerésének tartja az elképzelést, hiszen a nyugdíj melletti munkavállalást épp a Fidesz szigorította. Több tízezer olyan nyugdíjas van, aki visszamenne dolgozni, ha tehetné.

„És lehetőségeket látunk arra is, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatásánál olyan további kedvezményeket indítsunk el, amelyekben a fiatal szépkorú nyugdíjasok, vagy azok, akik még jó erőben érzik magukat, képesek visszaintegrálódni a munkaerőpiacra, és alacsony teherrel vagy minimális teherrel képesek a munkaerőpiacon részt venni” – a Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján vetette fel a nemzetgazdasági miniszter, hogy nyugdíjasok visszahívásával enyhítenék a munkaerőhiányt, amit a tömeges elvándorlás okoz. Csakhogy korábban épp a Fidesz-kormány volt, amelyik több tízezer nyugdíjasnak tette lehetetlenné, hogy tovább dolgozzon.

„Igazán nem úgy küldték el a nyugdíjasokat a munkaerőpiacról, hogy kizárták őket, hiszen a versenyszférában változatlanul szabadon vállalhatnak munkát. A nagy gond az 2013-tól a közszférában volt, amikor az akkori nyugdíjpolitikai irányelvek szerint, ha valaki köztisztviselőként, közalkalmazottként elment nyugdíjba, akkor nem lehetett újra foglalkoztatni közalkalmazotti, köztisztviselői illetményért” – mondta el Farkas András nyugdíjszakértő.

Az LMP szerint a kormány hibázott, mikor nyugdíjasokat zárt ki a munkaerőpiacról. Varga Mihály bejelentését éppen ezért a hiba beismerésének tartják.

„Ha a nyugdíjasokat nem büntetné a kormány, vagyis a nyugdíjat meghagyná, viszont rugalmasan lehetővé tenné a számukra, hogy bizonyos területeken dolgozzanak, akkor ez jó lehetőség lenne” – véli a párt országgyűlési képviselője, Schmuck Erzsébet.

A baranyai kereskedelmi kamara elnöke szerint értelmiségiek és szakmunkások is vannak azok között a nyugdíjasok között, akik visszamennének dolgozni.

„Eddig 65 éves korban a professzorokat is lemondatták az egyetemi katedráról, rájuk is szükség van, de a reálgazdaságban a CNC-forgácsoló gépipari szakemberektől a villanyszerelőkig mindenféle szakmában. Azt logikusnak tartom, hogy 65 éves kor után ács vagy kohász nem fog jönni annyira dolgozni, de minden más szakma, amelyik ergonómiailag nem olyan nehéz, ott számosan visszajönnek a munkaerőpiacra” – mondta el Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A szakemberek szerint több tízezer olyan nyugdíjas lehet, aki szívesen visszamenne dolgozni, ha tehetné.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!