2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Megint menekültekkel ijesztget a Fidesz

Hír TV

2018. március 4., vasárnap 18:13, frissítve: vasárnap 21:07

A laktanyák migránstáborrá alakításával riogatnak a fideszes országgyűlési képviselőjelöltek. Arról azonban hallgatnak, hogy Kiskunhalason épp a jelenlegi kormány hozott létre menekülttábort.

A menekülttábor újranyitásával riogatja a bicskeieket Orbán Viktor, aki a településen Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselőjelölt mellett kampányolt és gyűjtött támogatói aláírásokat a Nyúl családnál.

A szomszéd faluban nőttem fel, mindig is szerettük, tiszteltük Bicskét és az itt lakókat, ez volt számunkra a város. Szomorú volt látni, amikor menekülttábort nyitottak benne. Elmondtam a bicskeieknek, hogy ha nem a bevándorlás ellen harcoló Fidesz–KDNP alakít kormányt, abban az esetben ezt a menekülttábort, amit bezártunk, azt itt újra fogják nyitni – közölte Orbán Viktor.

A kormányfő arról nem szólt, hogy az 1989-ben megnyitott bicskei befogadóállomásra az első időszakban Erdélyből, majd a volt Jugoszlávia területéről érkeztek menedékkérők. Európán kívüli menekülteket csak az első Orbán-kormány óta fogadott be a bicskei tábor.

A miniszterelnök azon sem sajnálkozik, hogy éppen az ő harmadik kormánya volt az, amely a menekültválság első hónapjaiban – 2015. június 27-én – Kiskunhalason új tábort nyitott az üresen álló laktanya területén.

Én úgy tudom, azt az információt kaptam, hogy Szegeden ezek a kapacitások teljesen megteltek, épp ezért kellett kialakítani a városban egy ideiglenes, tehát sátrakból álló közel ötszáz fő befogadására alkalmas őrzött kapacitást – mondta Kiskunhalas polgármestere, Fülöp Róbert.

A kiskunhalasi ideiglenes sátortábor átadása után állt ki a Párbeszéd politikusa azzal a követeléssel, hogy az egri és a bakonyi laktanyákat is használják fel hasonló módon. Az indok ebben az esetben is a meglévő táborokban tapasztalható túlzsúfoltság és az ebből adódó konfliktusok voltak.

Követeljük azt, hogy európai uniós forrásból azonnal nyissunk meg üresen álló, használaton kívüli laktanyákat Magyarországon a menekültek emberségesebb elszállásolására, pontosan azért, hogy a debrecenihez hasonló helyzetek ne fordulhassanak elő – hangoztatta Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke.

A kiskunhalasi tábornyitásról hallgatnak, ám a Párbeszédnek erre a három évvel ezelőtti nyilatkozatára új kampányt épített a Fidesz. Képviselőjelöltjei sorra állnak ki azzal, hogy az ellenzéki párt szocialistákkal közös miniszterelnök-jelöltjei migránsok tömegét helyezné magyarországi laktanyákba.

Egyértelműen el tudjuk mondani, hogy amennyiben ide migránsok érkeznének, akkor elveszítenénk a biztonságunkat és elveszítenénk a nyugalmunkat, a város pedig elkezdene leépülni – mondta Nyitrai Zsolt, a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője.

Bár a Párbeszéd menekültekről beszélt, az egrieket Nyitrai Zsolttal közösen migránsokkal riogató Deutsch Tamás állítja: éppen az ellenoldal mossa össze a fogalmakat.

Bárcsak az lenne a helyzet, amit ön mond, hogy a menekültek és az illegális bevándorló között különbséget akarna tenni az európai politika, erről sajnos nincsen szó – véli Deutsch.

A menekültek laktanyákban való elhelyezését egyébként legutóbb a szabadságpárti osztrák alkancellár vetette fel idén januárban, nem sokkal az előtt, hogy Bécsben Orbán Viktorral, a politikai barátjaként számon tartott miniszterelnökkel találkozott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!