2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Meghalt Demján Sándor

Hír TV

2018. március 27., kedd 16:59, frissítve: kedd 23:22

Az üzletember halálhírét családja a vállalkozásán keresztül közölte. Magyarország egyik leggazdagabb emberének vagyonát évekkel ezelőtt kilencvenmilliárd forintra becsülték, melynek kilencvenöt százalékát jótékony célra ajánlotta fel. Demján Sándor hetvennégy éves volt.

Demján Sándor 1943-ban a szatmári Börvelyen született. Kétéves volt, amikor családját kitelepítették a román uralom alá kerülő településről. Etyekre került, majd Kiskunlacházára, nevelőszülőkhöz.

Szegénységben nőtt fel, segédmunkásként, kétkezi dolgozóként lépett a felnőttkorba. Ez is hozzásegítette ahhoz, hogy a munkát, különösen a fizikai munkát mindig megbecsülje. A gazdaság alapjának is a termelést tartotta.

Kereskedelmi iskolákat végzett, a hetvenes években a Skála élére, a rendszerváltás előtt a Magyar Hitelbank elnöki tisztét is betöltötte. Titkára Csányi Sándor volt, aki később nemcsak befektetéseinél lett üzlettárs, de a jótékonysági programokban is.

Demján Sándor a legbüszkébb a hátrányos helyzetű tehetséges gyerekek segítésére volt. Jótékonysági programokra több mint tizenkilencmilliárd forintot költött, segítette a cigányság oktatását, egyetemistáknak juttatott ösztöndíjat, és hozzájárult a menekült gyerekek elhelyezéséhez is. Nevéhez fűződik a 2003-ban alapított Prima Primissima díj is, melynek célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítése.

Demján Sándor számos alkalommal határozottan képviselte a véleményét, akkor is, ha éppen nem egyezett a regnáló kormány álláspontjával.

Magyarország egyik legismertebb üzletembere és második leggazdagabb embere volt. Nevéhez fűződik a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotájának építése, továbbá kiemelkedik hazai és regionális ingatlanfejlesztései közül a Bankcenter, a Pólus Center és a Westend City Center is.

Munkáját számos díjjal ismerték el - a Magyar érdemrend nagykeresztjét 2013-ban vehette át.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!