2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:00

Megfontolják az ügynökakták nyilvánosságra hozatalát

Hír TV

2017. november 6., hétfő 22:29, frissítve: hétfő 22:50

Megvizsgálják a LMP javaslatát az ügynökakták nyilvánosságáról – ezt mondta a Hír TV-nek Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője. Az ellenzéki párt szombaton jelentette be, hogy tizenhatodszor is beterjesztik lusztárcióstörvény-javaslatukat a parlamentnek.

Az ’56-os forradalom vérbefojtásának évfordulóján, Nagy Imre mártír miniszterelnök szobránál jelentette be az LMP, hogy ismét az ügynökakták nyilvánosságra hozatalára tesz javaslatot a magyar Országgyűlésnek.

„Az akkori rendszernek a bűnösei továbbra is titokban itt élhetnek velünk, elszámoltatás egyáltalán nem történt, és azt is tudjuk, hogy számos ember közülük még magas pozícióban lehet, mint anno, a forradalmat követő megtorlás idején volt. Az LMP-nek az álláspontja változatlan, nem lehet a diktatúra titkaira egy demokráciát alapozni, és eltökéltek vagyunk, hogy elmúlt rendszer összes piszkos titka kiderüljön” – mondta Szél Bernadett.

Az LMP lusztrációs és az ügynökakták nyilvánosságát célzó beadványát eddig 15 alkalommal dobták vissza a parlamentben. A Fidesz frakcióvezetője most azt ígéri: megfontolják javaslatukat.

„A nyilvánosság egy adott törvényi formában biztosított, ha valakinek konkrét javaslata van, akkor minden tárgyalásra nyitottak vagyunk, de bizonyos értelemben az ügynökügynek a kommunista múlttal kapcsolatos felemlegetése, az egy rossz öröksége a Szabad Demokraták Szövetségének” – jelentette ki Gulyás Gergely.

A Hír TV a budapesti Mindszenty-szobor avatásán kérdezte a miniszterelnök-helyettest. Semjén Zsolt szerint történészekre tartozik az ügy.

„Bizonyos ügynököknek, akik nem feltétlenül a kommunista rendszernek voltak az ügynökei, hanem a magyar államnak a megbízásában voltak, például az államhatáron kívüli vonatkozásban, azoknak a védettsége lehet egy nemzeti érdek, ugyanakkor a józan ész és az erkölcs alapján a magyar társadalomnak joga van tudni az igazságot, de ez 25 évvel az események után, ez inkább már egy történelmi kérdés, ami a történészekre tartozik, és ennek a napi politikai szintre való züllesztése őszintén nem tudom, hogy bárkinek politikai hasznot hoz e, mert nem úgy tűnik, hogy a magyar társadalmat lázba hozná ez a kérdés” –vélekedett a KDNP-s politikus.

A Nemzeti Emlékezet Bizottság elnökhelyettese szerint folyamatosan dolgoznak azon, hogy a még fellelhető adatok a levéltárakban hozzáférhetőek legyenek. „Mi magunk idén tavasszal tettünk egy javaslatot a kormányzat elé. Az úgynevezett mágnesszalagok ügyében, és ennek a jelentésnek köszönhetően arról intézkedett a kormányzat, hogy ezek egy év alatt, jövő ilyenkor már egész biztosan olvashatóak, kutathatóak legyenek, kutathatóak legyenek, mint a többi anyag. A mágnesszalagok közül a G és a H adattár a volt hálózati személyek adattára” – ismertette Máthé Áron.

Az LMP szerint a javaslatukat korábban azért utasították el, mert az ország jelenlegi vezetésében ott vannak a korábbi rendszer titkosszolgálati besúgói.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!