2023. 12. 06. Szerda Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 22:50

Megemlékezések a nemzeti összetartozás napján

2015. június 4., csütörtök 10:18, frissítve: csütörtök 12:48

Országszerte megemlékezéseket tartanak csütörtökön, a nemzeti összetartozás napján.

A rendezvénysorozat a nemzeti lobogó felvonásával kezdődött a Kossuth téren. A hivatalos megemlékezések mellett koncerteket és előadásokat is tartanak, a kárpátaljai magyarok számára pedig gyűjtést rendeznek.

Az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává. 1920-ban ezen a napon írták alá az első világháborút lezáró trianoni diktátumot, amivel az ország területe kétharmadával csökkent és több mint hárommillió Kárpát-medencei magyar maradt az új határokon túl.

Semjén Zsolt a Magyarok Házában tartott ünnepségen azt mondta: az autonómia biztosítása minden magyar számára megkerülhetetlen. „Természetes az, hogy a tömbmagyarságnak jár a területi autonómia, a szórványmagyarságnak pedig a kulturális autonómia, és itt nagyon fontos megint tudatosítani magunkban, a világban és a többségi nemzetben is, hogy a magyarság soha nem kért olyant, soha nem követelt olyant, amire ne lenne példa az Európai Unióban, sőt megkockáztatom, hogy ne lenne általánosan elfogadott. Soha szélsőséget, soha extremitást nem kértünk, nem követeltünk, de ami másnak lehet az Európai Unióban, más nemzetnek lehet az EU-ban, az nekünk is lehet!” – szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!