2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 15:05

Megbüntették a Szatmáry Kristófnak kampányoló XVI. kerületi lapot

Hír TV

2018. április 7., szombat 10:41, frissítve: szombat 10:58

Miután a helyi választási bizottság elutasította az Együtt kifogását a XVI. Kerületi Újság ellen, a párt fellebbezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Az NVB pénteki határozatában kimondta: az újság esélyegyenlőséget sértő módon jeleníti meg a választókerületben induló jelölteket, illetve jelölő szervezeteket. A bizottság 345 ezer forintra bírságolta az önkormányzati lapot – számolt be közleményében az ellenzéki párt. Vajda Zoltán, az Együtt XVI. kerületi jelöltje felszólította Szatmáry Kristófot, hogy maga fizesse meg a kirótt büntetést.

Az Együtt korábban kifogást nyújtott be a választási eljárási törvény megsértése miatt a Budapest 13. Számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottságnak, miután a XVI. Kerületi Újság március 27-ei számában aránytalanul sokat szerepeltette Szatmáry Kristófot a többi jelölthöz képest. A testület elutasította az Együtt beadványát, álláspontja szerint Szatmáry Kristóf szerepeltetése a XVI. Kerületi Újságban nem érte el azt a szintet, amely alkalmas annak megállapítására, hogy az önkormányzati sajtótermék feladta a választási kampányban semleges pozícióját.

Az Együtt ezek után fellebbezést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottságnak. Az NVB pénteki határozatában helyt adott a fellebbezésnek, és kimondta, hogy a XVI. Kerületi Újság önkormányzati lapként  jogsértő módon a Fidesz képviselőjelöltjét népszerűsítette. A bizottság álláspontja szerint a helyi választási bizottság által megjelölt megjelenítések száma és ezzel párhuzamosan a választási kampányban állásfoglalásként értelmezhető tartalom összességében megalapozza azt a látszatot, hogy az önkormányzati lap a semleges pozícióját feladva valamely jelölt és jelölő szervezet mellett foglal állást. Szatmáry Kristóf eltúlzott megjelenítését országgyűlési képviselői pozíciója sem indokolhatja a választási kampány során. Ezek a szerkesztői döntések azt eredményezik, hogy a lapszám az esélyegyenlőséget sértő módon jeleníti meg a választókerületben induló jelölteket, illetve jelölő szervezeteket. Szatmáry Kristóf és a Fidesz mellett eltérő személy, jelölő szervezet, választási kampányban mérvadó álláspont nem jelenik meg hasonló vagy azonos módon és terjedelemben – írta közleményében az Együtt. 

Az NVB 345 ezer forint bírság megfizetésére kötelezi a lapot.

Vajda Zoltán, az ellenzéki párt XVI. kerületi országgyűlésiképviselő-jelöltje felszólította Szatmáry Kristófot, hogy fizesse meg a kirótt büntetést. Az ugyanis nem járja, hogy az adófizetők pénzéből fizessék ki azt a bírságot, amit Szatmáry Kristóf kampánya miatt szabtak ki.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!