2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Szélesvásznú történelem - Állami áruház

Következik:

Híradó 18:30

Megakadályozná az idős emberek becsapását a KDNP

2015. március 4., szerda 20:50, frissítve: szerda 21:47

Jogszabály-módosítással védené meg a megtévesztő termékbemutatóktól a nyugdíjasokat a KDNP. A kisebbik kormánypárt szerint a szervezők sokszor becsapják az embereket és megsértik a fogyasztói jogokat. A kezdeményezést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is támogatja. Tavaly többmilliós bírságokat szabott ki ez a hatóság is azért, mert súlyos adatvédelmi hiányosságokat is feltártak a termékbemutatókon.

A Panaszkönyv stábja kísérte el a házaspárnak álcázott fogyasztóvédőket egy termékbemutatóra. A rendezvény végül elmaradt, valószínűleg a hatósági telefonszám tűnt fel a szervezőknek, amelyen bejelentkeztek az ellenőrök. A cég néhány héttel korábban viszont megtartotta rendezvényét. Akkor orvostechnikai berendezéseket próbáltak eladni az embereknek. Kiderült, csaltak. „Az egészségengedélyezési hivatalnak átadtuk ezt az anyagot azzal a kéréssel, hogy mondjanak egy szakvéleményt, hogy ez orvostechnikai eszköz vagy gyógyászati segédeszköz, miután megkaptuk a véleményt, ők gyógyászati segédeszköznek minősítették” – mondta Zsemberyné Köteles Judit fogyasztóvédelmi felügyelő.

A KDNP ezért jogszabály-módosítással védené meg a megtévesztő termékbemutatóktól az idős embereket. A kisebbik kormánypárt szerint a bemutatókat szervező cégek sok esetben olyan szerződést is aláíratnak a nyugdíjasokkal, hogy később ne tudjanak elállni a vásárlástól. „Sokan használják ki az egyedüllétét ezeknek az embereknek, a nyugdíjasok tájékozatlanságát a kereskedelmi termékek ügyében, és ebből utána elég nagy hasznot tudnak húzni, sőt adott esetben a joggal visszaélve le is mondatják ezeket a vásárlókat a fogyasztói jogaikról” – mondta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke.

A kezdeményezést az adatvédelmi hatóság is támogatja. Tavaly csak ők többmilliós bírságot szabtak ki, mert a szervezők jogtalanul írták fel a vásárlók adatait. „Nagyon sok adatvédelmi és ezáltal alapjogi visszásság is történik ezeknek a rendezvényeknek a szervezésével, mert nem tájékoztatták a résztvevőket, hogyan jutottak el hozzájuk, honnan kapták meg az elérhetőségüket, márpedig ha nincs az adatkezelésről megfelelő tájékoztatás, az jogellenes” – mondta Péterfalvi Attila.


A törvénymódosító javaslatról benyújtása előtt még több civil szervezettel és állami szervvel is egyeztet majd a KDNP.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!