2019. december 15.,
vasárnap, Valér napja

Még nehezebb lesz lakáshitelhez jutni

Hír TV

2018. június 19., kedd 18:36, frissítve: kedd 19:59

Ősszel szigorúbb szabályok jönnek a lakáshiteleknél - a jegybank új rendelettervezete a biztonságosabb, de magasabb havi törlesztőrészlettel futó, fix kamatozású hitelek felvételét támogatja. Elemzők rövid távon az ingatlanok drágulására, hosszú távon pedig a hitelezés megtorpanására számítanak az intézkedés miatt.

Nem költhetünk akármennyit hiteltörlesztésre. Az adósságfék szabályok szerint nettó négyszázezer forintnál kevesebb havi jövedelem esetén a kereset fele, négyszázezer forint fölött a 60%-a fordítható forinthitel-törlesztésre. A jövedelemarányos törlesztőrészleteket 2015-től vezette be a jegybank, az alapkamat pedig tartósan egy százalék alatt van. Az elemző szerint azonban ez már nem tartható túl sokáig.

Amerikában már bőven egy kamatemelési ciklusban vannak, ott már gyakorlatilag 2% ponttal megemelték az alapkamatnak a mértékét. Az Európai Központi Bank még csak jövőre tervezi a szigorításnak a kezdetét, de várhatóan ezt a Magyar Nemzeti Banknak is le kell követnie, úgyhogy ha itt 2-3 éves időtávban gondolkodunk, akkor Magyarországon is egy 200-250 bázispontos, azaz 2,5 % pontos emelkedés a kamatkörnyezetben az valószínűsíthető - mondta el a K&H Bank vezető elemzője, Németh Dávid.

Az alapkamattal együtt nőnek majd a Forinthitelek törlesztőrészletei. A Magyar Nemzeti Bank ezért most azt szeretné elérni, hogy a lakáshitel felvételen gondolkodók 5-10 vagy annál is több évre rögzített kamatozású hiteleket válasszanak.

Szigorítják a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó szabályokat is. Az öt évnél rövidebb kamatperiódusú jelzáloghitelek megengedett havi törlesztőrészlete már csak az adós havi jövedelmének a negyedét viheti majd el, magasabb kereset esetén pedig a harminc százalékát. Tíz százalékkal többet engednek az öt és tíz év közötti kamatperiódusú hiteleknél, tíz év fölött pedig maradnak a jelenlegi szabályok. A jegybank szóvivője azt mondja: nem a közelgő kamatkockázatok miatt változtatnak.

Nem az aktuális különböző találgatásoknak vagy helyzeteknek szól vagy éppen a nemzetközi fejleményeknek, hanem egy 10-15-20 évre előre eladósodó családnak. Mégy egyszer, hogyha visszatekintünk az elmúlt 10-15-20 évre, ott is a kamatoknak az ingadozását, változását láttuk - mondta Binder István.

A Magyar Nemzeti Banknál úgy számolnak, a szigorítás nem befolyásolja majd különösebben a gazdaságot pörgető hitelkihelyezést és e tekintetben akár a 2017-es, 39%-os növekedés is is tartható lesz. Elemzők szerint viszont a kamatok elszabadulása esetén kevesebben tudnak majd megfelelni az új jövedelemarányos törlesztőrészleteknek, ez pedig visszafoghatja a hitelezést. Az ingatlanpiacon az októbertől esedékes intézkedés rövidtávú hatásával számolnak.

Mivel a szigorítások október 1-jétől lépnek hatályba, ezért nagyon sokan előrehozhatják a lakásvásárlásukat és a hitelfelvételüket is, hogy még a jelenlegi, kedvezőbb szabályokkal tudják ezt megtenni. Ez megnövelheti a lakáspiaci adás-vételeknek a számát, és a megnövekedett kereslet akár az ingatlanárakat is felhajthatja - véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A Bankszövetség üdvözölte a jegybanki rendelet tervezetet, amit októberig az Európai Központi Bank is véleményez még.