2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Még nehezebb lesz ellenőrizni Mészáros Lőrinc szárnyalását

Hír TV

2018. április 24., kedd 18:18, frissítve: kedd 19:10

Lemondása után nehezebb lesz ellenőrizni Mészáros Lőrinc vagyongyarapodását. A közpénzköltést figyelő civilek szerint erre azért lenne szükség, mert a felcsúti gázszerelő közpénzből gyarapodott és ma is jóformán állami közbeszerzésekből és megrendelésekből él.

Mészáros Lőrinc a kilencvenes években hátszél nélkül futtatta fel gázszerelő vállalkozását. 2008-ban már építőipari cégként működött a Mészáros és Mészáros Kft. és 5,3 millió forintos nyereséget termelt. 2010-ben három cége volt a felcsúti vállalkozónak, aki Orbán Viktor visszatérésnek évében bekerült a település képviselő-testületébe is, 2011-ben pedig polgármesterré választották.

Ekkor vettek máig tartó lendületet Mészáros Lőrinc üzletei. Hatalmas, becslések szerint 150 cégből álló birodalmat épített ki a két Orbán-kormány alatt. A felcsúti aranyember korábban elismerte: Orbán Viktor barátsága is szerepet játszik sikerében.

„Felmerül a gyanú, hogy vajon azért kap meg egy cég egy nagyon nagy munkát, mert arra érdemes, vagy azért, mert Orbán Viktor barátjáról van szó. A Mészáros és Mészáros Kft. egy kis építőipari cég volt és a közbeszerzéseknek köszönhetően nőhetett hatalmassá és a birodalom is a közbeszerzéseknek köszönhetően nőhetett ekkorává” – mondta Oroszi Babett, az atlatszo.hu újságírója.

Mészáros Lőrinc legutóbbi vagyonnyilatkozatában sok milliárd forint értékű tulajdont és megtakarítást igazolt. Vagyonát a gazdasági sajtó 100 milliárd forintnál is többre becsüli, ő maga azonban nem mond számokat.

„Hát azt gondolja, hogy így össze lehet adni, az ember össze tudja adni, hogy miből tevődik össze a vagyona? Hát valószínű a készpénzállományát, a saját készpénzállományát talán föl tudja mérni, de hát a cégek készpénzállományát, a cégek gyarapodását, fejlődését nem lehet. Ahhoz nagyon komoly közgazdasági számítások illetve munka kell, hogy össze tudja rakni, hogy mennyi a cégcsoport valós értéke” – mondta.

Nem csak Mészáros Lőrinc, hanem a közpénzek felhasználását ellenőrző civilek számára is követhetetlen a soha nem látott vagyongyarapodás. A Transparency International Magyarország jogi igazgatója azt mondta: mostantól még nehezebb lesz ellenőrizni Mészáros Lőrinc pénzügyeit.

„Láttuk különböző, jelenlegi kormánypártokhoz és jelenlegi ellenzéki pártokhoz kötődő politikusok esetében, hogy a vagyonnyilatkozatokból igazából csak azt nem felejtik ki, amit nem szégyellnek. A vagyonnyilatkozat inkább ingyencirkusz bolondoknak, mint sem valódi eszköz arra, hogy a polgárok meggyőződhessenek arról, hogy a közpénzből élő, az adójukat felhasználó választott tisztségviselők miként sáfárkodnak a vagyonnal és miként gazdagodnak meg. Ez az eszköz azonban – bármilyen gyenge is – valóban rendelkezésre állt, eddig. Mostantól Mészáros Lőrincnek nem lesz kötelessége vagyonnyilatkozatot letenni, csak az adóhatóság és a cégeit gazdasági ágazatonként felügyelő állami szervek irányába fog tartozni elszámolni, ez azonban nem lesz nyilvános” – fejtette ki Ligeti Miklós.

Ligeti hozzátette: szerinte Mészáros Lőrinc hiába hivatkozik a teljesítményére, hiába veti oda a gyarapodását firtató kérdésekre, hogy talán még a Facebook-alapító Mark Zuckerbergnél is okosabb, valódi, nemzetközi versenyben eddig nem méretődött meg. Úgy látja: a közpénzekkel hizlalt cégbirodalom csak itthon, verseny nélkül ér el könnyű sikereket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!