2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Még átláthatatlanabbá válhatnak a politikusok költései

Hír TV

2018. július 19., csütörtök 12:01, frissítve: csütörtök 13:18

Nehezebb lesz ellenőrizni a politikusok közpénz költéseit, ha a parlament elfogadja a magánélet védelméről szóló törvényjavaslatot. A javaslat szövege szerint nem közügy a közéleti szereplő magánéletével kapcsolatos adat. Csakhogy sokszor elmosódnak a határok, így nem tudni a jövőben jogellenesek lesznek-e az olyan híradások, mint amilyen Rogán Antal helikopterezése vagy Semjén Zsolt svédországi vadászata volt.

Rogán Antal helikopterezése, Semjén Zsolt svédországi vadászata vagy Kósa Lajos különös vagyonkezelői megbízása: három történet három vezető kormánypárti politikusról az elmúlt évek sajtójából. Papíron mindhárom sztori a főszereplők magánéletét érinti, amit a jövőben úgy védene a törvény, mintha nem közszereplőkről, hanem egyszerű, hétköznapi emberekről lenne szó. Nem minősül közügynek a közéleti szereplő magán- vagy családi életével kapcsolatos tevékenység, illetve adat. Így fogalmaz az igazságügyi miniszter által előterjesztett törvényjavaslat - összhangban a legutóbbi alkotmánymódosítással.

Valószínűleg a hatása erőteljesebben ott érvényesül, ahol egy politikus magánéletéhez kapcsolódó, de egyébként közérdeklődésre számot tartó eseményről beszélünk. Inkább a magánéleti botrányok, amiket meg fog fordítani ez az alaptörvény-módosítás és új törvény, de egyértelműen lehet hatása a közpénzes ügyekre is - véli Sepsi Tibor, alkotmányjogász.

Hörcsik Richárd fideszes országgyűlési képviselőnek tavasszal menekülnie kellett az újságírók elől, akik arról faggatták, hogy miért kizárólag a rokonai használnak egy uniós pénzből felújított vendégházat.

Egy másik fideszes politikus, L. Simon László a magánélet védelmére hivatkozva igyekezett lerázni a 24.hu munkatársát, aki a képviselő vagyonnyilatkozatának furcsaságairól írt cikket.

A politikus sérelemdíjat követelhet, ha úgy érzi, hogy valaki megsértette a magánéletét.

Az új szabályozás visszafoghatja a bulvársajtót, amely előszeretettel számol be kormánypárti vagy ellenzéki politikusok nyaralásairól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!