2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Még a választás előtt sztrájkolnak az egészségügyi dolgozók

Hír TV

2018. február 22., csütörtök 13:06

Az Emmi szerint minden rendben a bérekkel, azonban a szakszervezetek nem elégedettek.

Országos sztrájkra készülnek a parlamenti választás előtt az egészségügyi és mentődolgozók, ha nem tudnak megállapodni követeléseikről a kormánnyal – közölte a Hír TV-vel a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, Kusper Zsolt. A mentődolgozók béréről a jobbikos Rig Lajos megkérdezte a humántárcát. Rétvári Bence államtitkár írásban azt válaszolta: a mentősök átlagkeresete mára 340 ezer és 460 ezer között van, míg a mentőorvosok átlagosan 645 ezret vihetnek haza. A szakszervezeti vezető szerint még bruttóban sem keresnek annyit a mentődolgozók, amiről a kormány képviselői beszélnek.

Felháborodtak a béremelésen

Ismert, a kormány előrehozta a szakdolgozók eredetileg novemberre tervezett 8 százalékos béremelését. Február elején a múlt év novemberében megemelt fizetést kapták meg, február 20-án pedig a bérkülönbözetet egy külön utalással. A szakdolgozók átlagosan nettó 8 ezer forintot kaptak. A Független Egészségügyi Szakszervezet számítása szerint nagyjából minden tizedik szakdolgozó semmit vagy csak pár száz forintos emelést kapott az előrehozott béremeléssel. Az egészségügyi és mentődolgozók március végére tüntetést is szerveznek.

Olyan alacsony szintről indult a dolgozóknak a bére, hogy ezekkel a magas százalékokkal is olyan 200, 220 ezer forint körüli az alapbére egy 20 éve a pályán dolgozó szakdolgozónak vagy mentődolgozónak. Azt gondoljuk, hogy ez nem arányos a munkával, sem a tapasztalattal, sem a képzettséggel. Március 24-re egy tüntetést is összehívtunk, hogy azok is kifejezhessék a követeléseiket, a tiltakozásukat az eddigi intézkedésekkel kapcsolatban, akik ezt tág formájában nem tudják megtenni – fogalmazott Soós Adrianna, a szervezet elnöke.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!