2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Matolcsy: Tartozik a magánnyugdíjpénztárasoknak az állam, meg nem is

Hír TV

2018. január 4., csütörtök 08:39, frissítve: csütörtök 08:54

A szocialista Tóth Bertalan érdeklődött arról, hogy tartozik-e az állam 2826,1 milliárd forinttal a korábbi magánnyugdíjpénztári tagoknak.

„A kilépés során az államháztartás részére átadott eszközöket előlegként kell elszámolni” – ezt válaszolta Matolcsy György a szocialista Tóth Bertalan írásbeli kérdésére, aki arról érdeklődött az MNB-elnöknél, hogy tartozik-e az állam 2826,1 milliárd forinttal a korábbi magánnyugdíjpénztári tagoknak. A frakcióvezető rámutatott, hogy a Magyar Nemzeti Banknak az államháztartás pénzügyi vagyonáról szóló jelentése a mai napig feltünteti azt a kötelezettséget, amely az államot terheli a korábbi pénztári tagokkal szemben. Hozzátette, ez az állapot tavaly szeptember 30-án is fennállt.

„Mivel az összeget az MNB a kötelezettségek soron tartja nyilván, adódik a kérdés, hogy a tartozásával az állam mikor, milyen formában kíván a tagokkal elszámolni” – fogalmazott Tóth Bertalan, s azt is megkérdezte, szám szerint hány embernek tartozik az állam.

A jegybank elnöke válaszában azt írta, a már említett, előlegként elszámolt összeg valóban megjelenik az intézmény statisztikáiban tartozásként, „a háztartások követeléseként”, ám ennek tartalmi, jogi, számviteli és költségvetési szempontból sincs jelentősége, mert a kilépett magánnyugdíjpénztári tagokra ugyanazok a társadalombiztosítási nyugdíjszabályok vonatkoznak, mint azokra, akik sosem voltak pénztári tagok.

„Az előleg kivezetése a statisztikákból az elszámolási szabályok szerint a jövőben a kapcsolódó nyugdíj fizetésekkel arányosan történik. A tétel technikai jellegéből adódóan a statisztikában megjelenő összeg nem kapcsolódik konkrét személyekhez, csak az érintett szektorok statisztikai mutatóira van hatással” – ismertette Matolcsy. Azt is megírta, hogy az MNB mindig az EU-s jogszabályokat követve állítja össze Magyarország pénzügyszámla-statisztikáját. A magánnyugdíjpénztárasok kiléptetésekor is az uniós rendeletet követték, ez mondja ki, hogy előlegként kell elszámolni az eszközöket – tette hozzá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!