2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Matolcsy György megfejtette: a pénz boldogít

Hír TV

2018. március 6., kedd 12:03, frissítve: kedd 17:31

Matolcsy György jegybankelnök gazdaságpolitikai fordulatot sürgetett, a miniszterelnök viszont a bevándorlásról szólt és konkrét intézkedéseket nem jelentett be a magyar kereskedelmi és iparkamara évadnyitóján.

Örömmel támogatná a reálbérek megduplázását 10 év alatt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – közölte az elnök a szervezet évadnyitóján.

Ennek előnyei számtalanok vannak, reálkonvergencia munkaerő-megtartás fogyasztásnövekedés, és sorolhatnám. Persze vannak hátrányai is, ezek jobbára rövid távon vannak, de ezt egy versenyképesség-javítással hatékonyságjavítással ellentételezni lehetne – hangoztatta Parragh László, majd felkonferálta a következő felszólalót: Felkérem Matolcsy György volt nemzetgazdasági miniszter urat, a jegybank elnökét, hogy tartsa meg beszédét.

 

Bár az iparkamara elnöke gazdasági miniszterként jelentette be, Matolcsy György egyelőre még jegybankelnöki minőségében sürgetett gazdaságpolitikai fordulatot.

A pénz nem boldogít, de igen, igen, a gazdagból boldogság lesz, a boldogságból gazdagság.

Kegyelmi időszaknak tartja a jelent Matolcsy György, aki azonban úgy véli, 2018 után már kevés lesz a gazdasági fejlődéshez a magyar és az uniós forrás, a pénzbőséget egy versengő, hitelező bankszektor tudná biztosítani. Úgy látja, bár van eredmény, de a demográfiai csapdából az ország nem tudott kilépni, hiányzik a képzett munkaerő és alacsonya a hazai hozzáadott érték.

A jelenlegi egészségügyi rendszer minőségi szolgáltatási szintjével nem lehet felzárkózni, nincs fenntartható felzárkózás, mert nem fenntartható a munkaerő-állomány működése. Mi ötven versenyképességi reformot ajánlottunk magunknak az államnak és a piacnak miniszterelnök úr felkérésére elvégeztük ezt a munkát – hangoztatta Matolcsy.

A nemzetgazdasági miniszter a jegybanki javaslatokra nem tért ki. Varga Mihály az uniós átlag felett tartaná a magyar gazdasági növekedést, az államkassza hiányát pedig megszüntetné. A nemzetközi piaci jelenlét érdekében pedig három hazai márkát erősítene: ezek egyike a buszgyártás, a miniszter a kormányközeli nagyvállalkozó, Széles Gábor Ikaruszát említette.

Reményt látok arra, hogy a mostani bejelentéssel, a Tungsram-csoport újraalakításával a Tungsram újra világmárka lehessen, amelynek van hagyománya, van kultúrája, amelyet könnyű felidézni a piaci szereplők között. És végül, de nem utolsósorban elkészült a kormány orvosi eszközök gyártását elősegítő és koncentráló programja – mondta Varga Mihály. 

Bár a magyar piaci szereplők konkrét bejelentésekre számítottak, Orbán Viktor beszédéből ezúttal ez hiányzott.

Választási kampányban ígérgetni szoktak tudják jól, hogy ez nekünk nem áll jól ez nekünk nem megy. Mi, ha mondunk valamit, akkor inkább a vállaljuk kifejezést szeretjük használni – a miniszterelnök az iparkamra évadnyitóján is bőségesen taglalta a bevándorlás veszélyeit – szerinte ettől függ a gazdasági növekedés is. Orbán Viktor azt ígérte: a következő években is emelkedni fog a minimálbér.

Az erre vonatkozó tárgyalásoktól nem zárkózunk el, de itt csak teljesítményarányos módosítások jöhetnek számításba. A munkaadóknak, szakszervezeteknek és a kormánynak kell erről továbbra is megállapodni. Ha megvan a négyszázalékos gazdasági növekedés, akkor minden évben lesz Magyarországon nyugdíjemelés. Ha van négyszázalékos gazdasági növekedés, márpedig lesz, akkor képesek vagyunk arra, hogy minden évben legyen nyugdíjprémium – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor finoman üzent nemzetgazdasági miniszterének is: közölte, csak olyan tárcavezetővel tud együttműködni, aki nemcsak két, hanem négy évre vállalja a négyszázalékos gazdasági növekedést. Korábban a sajtóinformációk arról szóltak, hogy a miniszterelnök 2019-től két tárcára bontaná a Nemzetgazdasági Minisztériumot: míg Varga Mihálynál maradna az államháztartás egyensúlyának felügyelete, addig Matolcsy György ismét nemzetgazdasági és stratégiai miniszter lenne.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!