2023. 12. 05. Kedd Vilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Másfél évet kapott az embercsempész

2016. április 5., kedd 15:59

Jogerősen másfél év börtönre ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a szerb–magyar állampolgárt, aki huszonkét migránst kísért át a zöldhatáron Kunbaja mellett. A férfi tagadta bűnösségét, és azzal védekezett, hogy Magyarországon élő apjához szeretett volna költözni. Arra már nem válaszolt, hogy miért nem egy határátkelőn keresztül érkezett az országba.

Vezetőszáron kísérték az embercsempészt a Kecskeméti Törvényszék tárgyalótermébe. A szerb–magyar kettős állampolgárságú férfi 2014 karácsonyán huszonkét szír menekültet kísért át a zöldhatáron a vád szerint. Első fokon másfél év börtönt kapott, az ügyészség szigorítást, a védelem felmentést indítványozott a másodfokú bíróságon. „Álláspontom szerint a jelen ügyben kétséget kizárólag az a tény állapítható csak meg, hogy a vádlott az elfogott migránscsoport tagjaként illegálisan lépett be Magyarország területére, amit ő maga is elismert a kihallgatásai alkalmával” – mondta Mózes Ákos védő.

A vádlott azzal védekezett, hogy Magyarországon élő édesapjához szeretett volna költözni. Csakhogy édesapja hallani sem akart róla a korábban elkövetett bűncselekményei miatt. „Szeretném kérni egyrészt a felmentésemet, és hogyha arra nem látnak valami indokot, akkor az enyhítésemet is. Beteg édesapámmal lennék, és szeretnék elkezdeni dolgozni, mint egy normális ember. Ennyi kérésem van, más nincs” – fogalmazta meg a vádlott.

A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. „Két migráns is úgy nyilatkozott, hogy az ő társaságukban csak migránsok voltak, illetve egy olyan külföldi, aki az embercsempészek részéről segítséget nyújtott az államhatár átlépéséhez” – mondta Lehoczky Zoltán tanácsvezető bíró.

A férfi a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat feltételesen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!