2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Másfél év múlva átadhatják az új komáromi Duna-hidat

Hír TV

2018. június 11., hétfő 20:03, frissítve: hétfő 20:12

Helyére emelték az új komáromi Duna-híd első acélelemeit. Az ígérik, ha dunai árvíz nem akadályozza a munkálatokat, akkor az új, kétszer egysávos hidat már másfél év múlva átadhatják a forgalomnak. A tervek szerint gyalogos és kerékpár-sávot is kialakítanak majd a jórészt az unió pénzén épülő hídon.

10 évvel a Megyeri híd építése után már javában zajlanak az újabb Duna-híd építési munkálatai, ezúttal Komáromnál. Hétfőn több órás folyamatos munkával helyére emelték a híd pályaszerkezetének első elemeit, az egyenként 165 tonnás alkotórészek Csepelről a Dunán érkeztek a magyar-szlovák határhoz.

„Ezek az elemek már a helyükre fognak felkerülni a hajózó nyílás fölé és az úszódaru akkor engedi el amikor a kötélkapcsolat már biztonságos, és fel tudták húzni, és a merevítő kábelek is beszerelésre kerültek” – magyarázta Sitku László, a Hódút Kft. építési igazgatója.

Az úgynevezett ferdekábeles híd elemeinek egy része, Lengyelországban, és a révkomáromi szlovák hajógyárban készül. A teljes híd 37 hasonló elemből áll, ezek összsúlya 5400 tonna. Az útpálya részeit az összeállítás után egy időre Szlovákia irányba tolják el, így párhuzamosan építhetik a hidat tartó pilont, azaz a központi oszlopot, amely 2400 tonnás és közel 95 méter magas lesz.

„Az idei és a jövő évben is folyamatos lesz a híd építése, projektünk véghatárideje 2019 vége és reméljük, hogy 2020 elején a forgalomba helyezés eredményesen zárul” – mondta Juhász Zoltán László, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő útfejlesztési igazgató-helyettese.

A beruházásnak köszönhetően közvetlen teherforgalmi kapcsolat jön létre Komáromnál Magyarország és Szlovákia között. Jelenleg a kamionok korlátozás nélkül Vámosszabadi felől 53, míg Parassapuszta felől 180 kilométeres kerülővel haladhatnak át a magyar és szlovák határon.

„Ez egy olyan beruházás, amely amellett, hogy egy közlekedési folyosót is létrehoz, gazdaságélénkítő szerepe is van a turizmus és az idegenforgalom szempontjából. A térségnek, valamint a városnak pedig a helyi adóbevételek szempontjából kiemelt jelentőséggel bír” – mondta Molnár Attila, Komárom polgármestere.

Az új átkelőt egy konzorcium építi, amelynek tagja a Hídépítő Zrt. és a Mészáros és Mészáros Kft. is. A beruházás csaknem 29 milliárd forintba kerül majd, ennek 85 százalékát az unió állja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!