2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Martonyi felszólalt az ukrán nyelvtörvény ellen

Hír TV

2017. november 28., kedd 13:40

Hangsúlyozta: csak a teljes körű anyanyelvi oktatás biztosítja a kisebbségek számára a jövőt.

Martonyi János volt külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy feszültséget, konfliktusokat szít, ha valahol szűkítik a kollektív kisebbségi jogokat. A diplomata a Külgazdasági és Külügyminisztériumban rendezett 10. Budapesti Emberi Jogi Fórumon mondott nyitóbeszédében az ukrán oktatási törvénymódosításával kapcsolatban kifejtette, csak a teljes körű anyanyelvi oktatás biztosítja a kisebbségek számára a jövőt.

A kijevi parlamentben szeptemberben elfogadott jogszabály-módosítás csak a negyedik osztályig teszi teszi lehetővé az anyanyelvű oktatást, az állami felsőoktatási intézményekben az oktatás nyelve az ukrán.

„Ha nincs meg a lehetőség a teljes körű anyanyelvi oktatásra, akkor a nemzetiségek nem képesek megőrizni, fenntartani, továbbadni identitásukat, ez ilyen egyszerű. Hogy miért ragaszkodnak folyton a kisebbségek annyira ahhoz, hogy az anyanyelvükön tanulhassanak? Ösztönösen vagy tudományosan arra a következtetésre jutottak, hogy ez a gyökere annak, hogy megőrizzék a kollektív nemzeti azonosságukat. És meg akarják őrizni. Ha tiszteletben tartjuk az emberi jogokat, csak azt kell tennünk, azt tehetjük, hogy tiszteletben tartjuk, amit ők szeretnének” – mondta az egykori miniszter.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!