2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Martonyi: Az uniós támogatások nélkül nincs európai egység

Hír TV

2018. május 10., csütörtök 16:52, frissítve: csütörtök 17:44

A európai integrációt kulturális téren is mélyítené a volt külügyminiszter. Martonyi János egy konferencián beszélt arról, hogy nem érdemes a magyar és az európai identitást egymással szembeállítani. Beszélt arról is, hogy míg az európai gazdasági együttműködés sikertörténetté vált, a politikai integráció felemásra sikerült.

A közös piac sikertörténet az Európai Unióban, a politikai integráció azonban felemásra sikerült – erről beszélt Martonyi János egy csütörtöki konferencián. Az első- és a második Orbán-kormány külügyminisztere szerint a szegényebb tagállamok felzárkóztatására szánt pénzek nélkül nem tartható fenn az európai egység.

„Azért találták ki a kohéziós politikát, nem amikor mi beléptünk, a kohéziós politikát akkor találták ki, amikor Spanyolország és Portugália belépett, mert látszottak a gazdasági fejlettségi szintbéli különbségek és ki kellett valamit találni ahhoz, hogy ezek a különbségek csökkenjenek. És ezt aztán alkalmazták ránk is, amikor beléptünk. Ez is mutatja, hogy egység kell” – mondta a volt miniszter.

Az Európai Bizottság minap ismertetett javaslata épp a kohéziós támogatások elosztását kötné politikai feltételhez – nevezetesen a jogállami normák betartásához, ami az unió egyik alapértéke. A szigorítás elsősorban a magyar és a lengyel kormány kordában tartását szolgálná.

Bár a magyar és a székely zászló kint van a Parlament épületén, az uniós lobogó évekkel korábban lekerült az Országház homlokzatáról. 2014 óta az Orbán-kormány keményen ostorozza Brüsszelt – jórészt belpolitikai megfontolásból.

„A nemzeti identitás egyáltalában nem zárja ki az európai identitást és Magyarország történelme erre számtalan példát ad, nem is beszélve azokról a nagyjainkról, akik mindig, egyértelműen leszögezték azt, hogy a magyar nemzeti és az európai identitás nincs egymással ellentétben. Sőt, éppen a történelmünk miatt, tulajdonképpen egymást feltételezik” – tette hozzá Martonyi János.

Gurmai Zita korábbi szocialista uniós képviselő arról beszélt, hogy a 2004-es bővítés idején a régi és az újonnan csatlakozott kelet-európai tagállamok vezetői nem készítették fel polgáraikat a várható gazdasági következményekre – például a munkaerő elvándorlására.

„Ennek a felkészítésnek az elmaradása súlyos következményekkel járt, amelyek most már az Európai Unió jövőjét veszélyeztetik. Egy új elit jelentkezett, amely ezt a csalódottságot kiaknázta és az Európai Unió ellen fordította” – nyilatkozta a szocialista képviselő.

Gurmai Zita hozzátette: a magyarok nemhogy nem nyitottak cukrászdát Bécsben, de tízezer számra vándoroltak nyugatra a külföldiek cukrászdáiba mosogatni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!