2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Maradandó sérülést okozott, ráadásul többszörösen visszaeső

Hír TV

2018. július 5., csütörtök 14:03

Jogerősen 12 év fegyházbüntetést kapott a Pécsi Ítélőtáblán az a férfi, akit életveszélyt okozó testi sértéssel vádolt az ügyészség. Mivel többszörös visszaeső, ezért feltételes szabadságra sem bocsátható.

Négy éve, egy késő este tört be társával a vádlott a 95 éves sértetthez. Pénzt és Zsolnay-dísztárgyakat kerestek, amikor a férfi felébredt. Mikes István többször fejbe verte, amitől elvesztette az eszméletét és 6 hónap alatt gyógyuló, maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. A két vádlott a lakást átkutatta, mintegy 300 ezer forint értékben vittek el készpénzt, és dísztárgyakat. A vádlott ezután külföldre szökött, két évvel később Nagy-Britanniában fogták el. Első fokon, mint többszörös visszaeső 12 év fegyházat kapott.

Az ügyész ennek az ítéletnek a helybenhagyását indítványozta. „Ez kétségtelenül súlyos, de egyáltalán nem eltúlzott büntetés. A vádlott terhére rendkívül nagyszámú és nyomatékú súlyosító körülmény értékelendő. A vádlott a többszörös visszaesést megalapozó elítéléseken kívül is többször volt büntetve. A vagyon elleni cselekményekben különös visszaeső is. Maradandó sérülést okozott a cselekményével, idős, egyedülálló sértett sérelmére követte el ezt a cselekményt” – emelte Fekete Tünde ügyész.

A vádlott tagadott, azt mondta, ugyan ő feszítette fel a lakás ajtaját, de megijedt és elhagyta a helyszínt.

Az ítélőtábla az ügyészséggel egyetértve, helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét. „A büntetés kiszabásakor, akkor is törvényesen járt el, amikor a középmértéket el nem érő, megfelelően szigorú, de nem eltúlzott mértékű szabadságvesztést szabott ki, azzal a Mikes Istvánnal szemben, aki már 1999-ben is többszörös visszaeső volt” – fogalmazott Makai Lajos tanácsvezető bíró.

Társát már korábban, jogerősen 9 év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!