2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Már több mint fél éve várnak bérükre a tanárok egy szegedi iskolában

Hír TV

2017. november 11., szombat 12:35, frissítve: szombat 12:48

A botrány azután vált országossá, hogy kiderült, máshol sem kapták meg a fizetésüket a pedagógusok. A Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola ellen azóta a tanárok büntetőfeljelentést tettek.

„Sarokba voltunk szorítva, és elénk nyomtak egy olyan papírt, hogy saját magunk meg fogjuk szüntetni a jogviszonyunkat” – mondta Molnár Csilla, aki turisztikát tanult. Vele és csoporttársaival a Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola egyik napról a másikra közölte, hogy nincs tovább. Három napot adtak a diákoknak, hogy másik iskolát találjanak. Harminckilencen jártak így.

„Nem tudtuk megkapni a második, szállodarecepciósi szakmát, amelyet megígértek nekünk a Szinergiában, mivel Szegeden sehol máshol nem lehet ezt megkapni. Most igyekeznek nekünk ezt megszerezni, de még így is nagy kétségek között vagyunk a tanév közepe felé” – tette hozzá a tanuló.

A legnagyobb kár a tanárokat érte. A Szinergia már tavasszal is csúszott a számlák kifizetésével. Ez országszerte mintegy száz tanár érint, akiknek összesen húszmillió forinttal tartoznak.

„Jelenleg is van olyan kolléga, akinek a márciusi számlája sincs kifizetve, többeknek az áprilisi, májusi, illetve a vizsgáztatási díjak nincsenek. Szegedi viszonylatban ez körülbelül huszonöt főt érint, és ez öt és fél millió forint körül van, viszont országos a probléma, miskolci, pécsi és budapesti tagintézményekben sincsenek a kollégák kifizetve. Egyetlenegy tagintézmény működik Budapesten” – nyilatkozta Juhász Ildikó, az iskola egyik tanára.

A magániskola elismerte fizetésképtelenségét. Közben a normatív támogatások átutalását várja az államtól, hogy tanáraival szemben rendezni tudja adósságát.

„A tanárok problémáját úgy tudjuk megoldani, hogyha ezt az állami hozzájárulást megkapjuk. Az állami hozzájárulás jogosan jár az iskolának, hiszen 2016-ban és 2017-ben teljesen szabályosan működött” – jelentette ki Mogyorósi Ferencné igazgató.

– Volt-e arról szó, hogy a tanárok közvetlenül megkaphassák ezt a járandóságot?
– Ilyen kéréssel a tanárokat képviselő ügyvéd fordult hozzánk, Szabó Bálint úr, én azt mondtam, hogy ennek nincs akadálya.

Az igazgató hozzátette: a hozzájárulásból rendezni tudnák a tanárok követeléseit.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!