2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Globál

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Több százan védekeznek, de van, aki szivattyúzni sem mer

,

2015. február 11., szerda 19:55, frissítve: csütörtök 08:16

Egyre nagyobb terület van belvíz alatt, az Alsó-Tisza vidékén több mint 300-an vesznek részt a védekezésben. Víz alá került 48 ezer hektár föld, aminek nagy része vetés és szántó.

Az igazgatóság dolgozói folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják a vízinövényeket és az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését. Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Egyre több falvat vagy várost is érint a belvíz, az igazgatósághoz érkezett adatok szerint már tizenhárom helyen másod-, öt településen pedig elsőfokú készültség mellett zajlik a védekezés. Víz alatt állnak a Szekszárd határában lévő mezőgazdasági területek – fogalmazott a Hír Televízió helyszíni tudósítója 12 órakor. Van olyan település, ahol a belvíz már házakat veszélyeztet. Sióagárdon például jó néhány ingatlanba is befolyt a víz. Van, ahol már két hónapja folyamatosan szivattyúzzák a vizet.

Áll bent a víz, polcokon az élelmiszerek

Pohli János pincéjében 40 centi magasan áll a belvíz. Az ott tárolt élelmiszereket polcokra tette, amiket csak keskeny deszkákon keresztül tud megközelíteni. A sióagárdi férfi szerint nem szabad szivattyúzni, mert kimossa a fugákból a bent lévő maltert is, a ház pedig összeroskad.

A falu mellett folyik a Sió csatorna. Siófoknál a zsilip csaknem fél éve nyitva van. A magas vízállás miatt a töltések és a közeli földek már korábban vízzel telítődtek, a havazás pedig tovább rontott a helyzeten.

„A lakóházaknak az alsó szintjén most már elég jelentősen ott van a belvíz, és ennek technikai oldala, kiszivattyúzás sem megoldható. Hiszen az alapokról van szó, ami a házaknak az összeborulásával is fenyeget. A mezőgazdaság tekintetében pedig rengeteg, akár 100-150 hektár is a környéken víz alatt van” – mondta Sióagárd polgármestere, Gerő Attila.

Már nem is foglalkoznak vele

Egy másik Tolna megyei településen, Őcsényben egyes házakból már hetek óta szivattyúzzák a belvizet. „Akiknek nincs olyan magasságú szuterénjük, már nem is foglalkoznak vele; azoknál áll 70-80 centi víz, lezárták, és nem foglalkoznak vele. Nekem magasabban van, meg a szomszédnak is, meg az utána következőnek is. Tehát van itt jó néhány ház, amelynek magasabban van a szuterénja, azok foglalkoznak vele. Mi szivattyúzzuk itt a vizet el, a másik oldalra, hogy elfolyjon” – mondta Jeszenka János helybéli lakos.

A falu polgármestere szerint évek óta probléma, hogy tél végén, tavasz elején a házakat és a környező földeket elönti a belvíz. „Mintegy 40-50 olyan ingatlan van, ami a település mélyebben fekvő részén helyezkednek el, illetve főleg azok, amelyek szuterénnal is rendelkeznek. Zömében ez garázs, illetve tárolónak használják az ingatlantulajdonosok” – közölte Fülöp János, Őcsény független polgármestere.

A belvíz Szekszárdon is gondot okoz, de a város környékén egyelőre még csak mezőgazdasági területek állnak víz alatt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!