2024. 05. 17. Péntek Paszkál napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Magyar retró 1. 11:00

Már nem tudják, miért lazítottak akkor a brókerházak ellenőrzésén

2015. március 12., csütörtök 21:40

A parlamenti bizottságot hanyagolták, a Bokros-csomag méltatását viszont vállalták a Medgyessy-kormány pénzügyminiszterei. Arra tíz év távlatából egyikük sem emlékszik már, hogy miért lazított az akkori politikai vezetés a brókerházak ellenőrzésén. A Managerek Országos Szövetsége nem ért egyet azzal a kormányzati elképzeléssel, hogy a jogszabálysértéssel okozott kárért a cégvezetők is vagyonukkal feleljenek.

Magára hagyták az elődök Veres Jánost az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén, ahol a téma a Buda-Cash csődje volt. A testület kormánypárti többségétől a Medgyessy-kormány két pénzügyminisztere, László Csaba és Draskovics Tibor is kapott meghívót. Tőlük is arra vártak volna választ, hogy a szocialista kormányok miért lazítottak a brókerházak ellenőrzésén.



Az idén 20 éves Bokros-csomag méltatásáról már nem hiányzott a volt tárcavezető. A Hír TV nem tudta meg tőle, hogy miért törölték el a kétévenkénti revíziót. „Miért volt erre szükség?” – tette fel a kérdést a Hír Televízió riportere. „Fogalmam nincs. Ne haragudjon, olyanokat kérdez tőlem, amire nem vagyok felkészülve. Az, hogy milyen jogszabály történt pontosan 2004-ben, nem tudom, egyébként én 2004 februárjában hagytam el a Pénzügyminisztériumot, tehát nem hiszem, hogy 2004 végén bármilyen jogszabályhoz nekem közöm lett volna. De egyébként nincs jelentősége, a felügyelet akkor és annyit és úgy ellenőrzött mindig, amennyit akart” – mondta László Csaba, a Medgyessy-kormány pénzügyminisztere.

Hasonlóan nyilatkozott László Csaba utóda, Draskovics Tibor. „Hogy 2004-ben pontosan mikor, pontosan milyen törvénymódosítás volt és milyen megfontolásból, erre én most itt nem emlékszem, és tényleg nem emlékszem. De hangsúlyozom, nem ez a probléma lényege, egyáltalán nem. Láthatóan, ha gyakrabban, ha ritkábban, ha átfogóan, ha másként volt ilyen ellenőrzés, nem derítette föl azt, ami állítólag megtörtént” – fogalmazott a Gyurcsány-kormány pénzügyminisztere.

A Fidesz szeretné elérni, hogy a brókercégek tulajdonosai és vezetői személyes vagyonukkal feleljenek az általuk elkövetett jogszabálysértéssel okozott kárért – nyilatkozta a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője, Rogán Antal a Napi Gazdaságnak. A jelenlegi szabályozás a menedzser fizetési kötelezettségét nem ismeri, csak a cégtulajdonosét és az alapítóét. De nekik is csak akkor kell helytállniuk tartozásért, ha visszaélést követtek el. „Azt gondolom, hogy meg kell különböztetni a hibás döntéseket a bűncselekményektől. A bűncselekményekre vonatkozik a Büntető törvénykönyv, amelynek a passzusai érvényesek ilyen helyzetekre, és mi nem fogadjuk el azt a megközelítést, hogy a cégvezetőnek a tulajdonával is felelnie kell” – szögezte le a Managerek Országos Szövetségének elnöke, Szabó György.

A gyanú szerint a Buda-Cash és a Quaestor százmilliárdokkal károsíthatták meg ügyfeleiket.


Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!