2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Már most rövid pórázra tudja fogni az önkormányzatokat a kormány

Hír TV

2018. május 29., kedd 17:16, frissítve: kedd 20:30

Nem lesz további hatáskörelvonás az önkormányzatoktól az állam javára – mondta a Hír TV-nek az önkormányzati államtitkár. A csatornánknak nyilatkozó Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint a kormánynak nincs is rá szüksége, mivel a legfontosabb feladatköröket már magához rekvirálta az állam.

Polgármesterek hallgatták az önkormányzati államtitkárt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) küldöttgyűlésén. Pogácsás Tibor hosszasan ecsetelte a kormány szándékait az önkormányzatokra való tekintettel, melyek leginkább a top-pályázatok folytatására, illetve a Modern falvak program beindítására vonatkoztak. Az államtitkár stábunkkal azonban már nem volt ilyen bőbeszédű.

– Tervezik-e, hogy az 5000 fő alatti településeken nem lesz polgármester-választás?
– Nem tervezzük...
– És milyen további hatásköröket rendel magához a kormány illetve a Belügyminisztérium?
– Nem rendel magához.

A Fidesz–KDNP újabb kétharmados győzelme azt is jelenti, hogy a kormány úgy alakíthatja át az önkormányzati rendszert, ahogyan akarja – korábban erről jelentek is meg tervek a sajtóban. Az eseményen így azt is szerettük volna megtudni, hogy a következő ciklus hogyan érinti a falvak költségvetését.

„Nekünk szigorúan meg van mondva, hogy a sajtóosztályon keresztül nyilatkozhatunk. Az ő hozzájárulásuk nélkül nem tudok mondani semmit” – közölte Berczik Ábel, a Pénzügyminisztérium kincstárért felelős helyettes államtitkára a Hír TV érdeklődésére.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a rendszer átalakítását a 2-3. Orbán-kormány gyakorlatilag elvégezte. Schmidt Jenő szerint azonban finomhangolásra még szükség lehet.

„Nálunk még vannak hatósági feladatok, a kormányhivatal még nem mindent vett át hatóságilag, viszont vissza is vannak olyan tételek, amit a hivatalól vissza kéne adni, mint például ennek a rendszeres támogatásnak a felülvizsgálatát, mert ugye mi ismerjük helyben az embereket és nem 20-30 kilométerre levő kormányhivatalok” – mutatott rá.

„Gyakorlatilag semmit nem tud tenni a kormány nélkül, vannak az önkormányzatoknak saját bevételeit, de ezek is le vannak terhelve állami feladatokkal” – ezt már a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke mondja. Gémesi György, Gödöllő polgármestere úgy véli: a költségvetésen keresztül már a mostani rendszerben is úgy szortírozza a pénzeket a kormány, ahogy akarja.

„Minden arra is lehetőséget biztosít, hogy a finanszírozáson keresztül szorítsák meg az önkormányzatokat, tehát ma már az a rendszer, ami fel van építve, az ezt a lehetőséget magába rejti, ami annyit jelent, hogy ha nagyon akarnak centralizálni, akkor a pénzen keresztül tudnak, rövid pórázra tudják fogni az önkormányzatokat” – nyilatkozta.

A Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is kérdeztük az esetleges változtatásokról. Adásunkig nem érkezett válasz.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!