2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Napi aktuális 05:00

Már most problémák vannak a nyugdíj-kompenzációval

Hír TV

2017. november 11., szombat 12:10, frissítve: szombat 19:14

Sok nyugdíjast csalódás ért a novemberi nyugdíja utalásánál, kevesebb pénzt kapott, mint amennyire a kormányzati nyilatkozatok alapján számított. A kisnyugdíjasoknak ráadásul alig néhány száz forintot jelent a kötelező emelés. A Hír Televíziónak nyilatkozó idős asszony havi emelése például a 400 forintot sem éri el. Problémás kifizetésekről a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is tud, ő azt mondja, hogy aki nem a várt összeget kapta, forduljon a nyugdíjfolyósítóhoz.

„Maradt 3980 forint, ezt elosztottam tizenegy hónapra, mert annyira kaptuk, 360 forint jut egy hónapra, ugye?” Az Ózd mellett élő Buri Lászlóné azt számolgatta, mennyit emeltek a nyugdíján. Hozzátette: az alig több mint 60 ezer forintos nyugdíjából ezután sem jut többre. „Örültem a prémiumnak is és ennek is, csakhogy ez a 360 forint emelés nemcsak nekem okozott csalódást, de sok nyugdíjasnak. Félrevezettek bennünket. Mondjuk jól jött, meg jól fog jönni a 10 ezer forint is” – mondta a kisnyugdíjas asszony.

Nemcsak Buri Lászlóné számolgatott ezekben a napokban. A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségénél péntek délelőtt óta több tucatnyian jelezték, hogy a számításaiknál kevesebb pénz érkezett a számlájukra. A szervezet vezetője szerint ennek az lehet oka, hogy a novemberi nyugdíjat, a korrekciót és a prémiumot külön-külön utalják. „Tájékoztatásaim szerint, amelyet elsősorban nyugdíjpolitikai szakértőktől, és nem a hivataltól kaptunk, a jogszabályok alapján három részletben kell kifizetni azt a járandóságot, amelyet előjeleztek erre a hónapra. Tehát három utalást kell várni egymást követő időszakban. Hogy ez milyen gyorsan fog érkezni, arról nincs információm” – nyilatkozta Némethné Jankovics Györgyi.

A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is tud panaszokról. Ugyanakkor szerinte egyedi gondokról van szó, ezért azt javasolja az érintetteknek, hogy jelezzék a nyugdíjfolyósítónak, ha nem a várt összeget kapták.

„Természetesen minden ügy egyedi, és hogyha bárkinek bármilyen problémája van, azt mindig ki kell vizsgálni, és természetesen jelezni is kell. Én azt is szeretném kérni, hogy aki úgy gondolja, hogy nem kapta meg azt az összeget, amely jár neki, akkor a nyugdíjfolyósítónak jelezze, ki kell vizsgálni. Természetesen hogyha hiba történt, akkor meg is kell kapniuk ezeknek az embereknek a pénzüket” – nyilatkozta Tuzson Bence.

Azok, akiknek a postás viszi ki a nyugdíjat, november 15-e és 26-a között számíthatnak a törvény szerint járó emelt összegre.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!