2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Már hétfőn lezárják a Kossuth teret

Hír TV

2018. május 3., csütörtök 14:21, frissítve: csütörtök 20:55

Már hétfő este, a Parlament alakuló ülése előtti nap teljesen lezárják a Kossuth teret és az alsó rakpartot. Az egykori kordonbontó Fidesz ezúttal a szakmaisággal érvel a kordonok felállítása mellett, a Jobbik viszont a zár bontására készül. A szakértő szerint a rendőrségnek ebben az esetben kötelessége lesz közbelépni.

Több mint 11 éve már, hogy Orbán Viktor többedmagával lebontotta a Kossuth teret akkor már több mint 100 napja körbezáró kordont. Az ellenzékben lévő pártelnök tettüket polgári engedetlenségnek minősítette, a kordont pedig a vasfüggönyhöz hasonlította.

„A demokrácia szégyenére lezárva tartják a magyar közélet legfontosabb terét, a parlament előtti teret, olyan világ van ma Magyarországon, hogy a nép választott képviselői, és a nép közé vasfüggönyt húzott a rendőrség” – mondta Orbán Viktor 2007-ben.

Jövő héten, csak 20 órára ugyan, de a Kossuth teret ismét kordon veszi majd körbe. Az Országgyűlési Őrség indoklása szerint a védett személyek szabad mozgása és biztonsága érdekében kell lezárniuk a területet. A Fidesz ezúttal szakmailag indokoltnak tartja a lépést.

„Szeretném egyértelművé tenni, hogy ma Magyarországon a gyülekezési jog alkotmányos keretek között gyakorolható. Amikor a Fidesz-frakció egyébként hasonlót tett, akkor hónapok óta, több mint 100 napon át volt teljes egészében lezárva a Kossuth tér” – mondta Gulyás Gergely.

A fideszes politikus azzal érvelt: a gyülekezési törvény szerint a rendőrség akár be is tilthat egy tüntetést, ha a demonstráció a parlament működését súlyosan veszélyeztetné.

„Mi úgy gondoljuk, hogy kordonnak nincsen helye a Kossuth Téren, és ennek hangot is kívánunk adni” – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője.

A párt tagjai szerint a népet akarják elzárni a döntéshozóktól, ezért azt ígérik, hogy a 11 évvel ezelőtti Orbán Viktorhoz hasonlóan ők is kordont fognak bontani.

„Nincs ilyen forgatókönyvünk, hogy mi történik ha rendőrség védi a kordont, mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy azokat a kordonokat elbontsuk onnan, és bárki besétálhasson a Kossuth Térre és adott esetben, hangosan vagy némán a véleményét kifejezze” – mondta Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője.

A TASZ szakértője szerint szabálysértést követ el aki a rendőrségi kordont megbontja, legyen szó civilről, vagy országgyűlési képviselőről.

„Ha nekiállnak lebontani a kordont, akkor az ott a rendőrség szeme láttára fog történni, és tettenérés esetén a rendőrség a mentelmi joggal rendelkező képviselő esetén is közbeléphet. Tehát a rendőrségnek a képviselőkkel kapcsolatban is fellépési joga és kötelessége van” – hangsúlyozta Hegyi Szabolcs.

A képviselőket azonban utólag nem vonhatják felelősségre, a civileket viszont igen. Hegyi Szabolcs szerint egy ilyen politikai akciónál fontos, hogy a képviselők vállalják a tetteik következményét, és lemondjanak mentelmi jogukról.

Eskütétel helyett

A jobbikosoknak inkább a parlamenti eskütétel helyett kellene kordont bontani, Hadházy Ákos szerint. Az LMP megválasztott országgyűlési képviselője már korábban azt ígérte, hogy nem veszi fel a többiekkel egy időben mandátumát, hogy így tiltakozzon a Fidesz tisztességtelen választási győzelme ellen. Az ellenzéki politikus szerint akciójával erkölcsileg is jól jár, mert így nem kell a csalásgyanús ügybe keveredett fideszesekkel sem együtt esküdnie.

„A kordon bontása egy jogos dolog lehet, hiszen a miniszterelnök korábban ezt megindokolta, hogy ez miért jogos. Én jobban örülnék neki, ha a parlamenti nyitóbuli helyett történne a kordonbontás és nem utána” – mondta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!