2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Már fontos műtéti eszközöket sem tudnak megvenni a kórházak

Hír TV

2018. május 28., hétfő 17:21, frissítve: hétfő 22:21

Csak áprilisban közel hatmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága, összesen pedig már több mint 32 milliárd forintot tartozást gyűjtöttek össze. Az Orvostechnikai Szövetség szerint így műtétekhez fontos eszközöket nem tudnak kifizetni a kórházak. Megoldás pedig az lenne, ha előre odaadná a kormány azt a pénzt, ami a kórházak működéséhez szükséges. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a rekord méretű adósságnövekedés nem a baj jele. Szerinte a kórházak finanszírozásában egyre jobb a helyzet.

A szokásos mérték közel duplájával, közel hatmilliárd forinttal nőtt a kórházak adóssága csak áprilisban. Így pedig már összesen több, mint 32 milliárd forint a végösszeg. A Honvéd kórháznak egy hónap alatt nagyjából 270 millió forinttal nőtt a tartozása, de egy közel 350 milliós beszállítói tételt nem tudott kifizetni a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei oktatókórház se.

Az Orvostechnikai Szövetség elnöke szerint sok olyan eszköz van, amiket a kórházak nem tudnak kifizetni a beszállítóknak, igaz ez még egy ideig nem veszélyezteti a betegellátást.

A kórházak nem kapják meg a működésükhöz szükséges forrásokat. Azt hallani, hogy a kormány rendkívüli összegeket fordított az egészségügy finanszírozására, ez így is van. Ezek az összegek azonban teljes egészében a teljesen jogos bérfelzárkóztatásra bérnövekedésre mentek el, így a dologi kiadásokra nem jutott forrás, tehát továbbra is maradt az alulfinanszírozott helyzet - mondta el Rásky László.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az, hogy szinte rekord méretekben emelkedik a kórházak adóssága nem jelenti azt, hogy a helyzet rosszabbodna.

A kormány 130 milliárdos adóssággal vette át a kórházakat, most van 27 milliárdos adósság, a helyzet nem rosszabb. Nyilván Kásler miniszter úr át fogja tekintetni a kórházak finanszírozásának a költségvetését, és ennek megfelelő javaslatot fog tenni a jövő évi költségvetésre - közölte Gulyás Gergely.

Az orvostechnikai szövetség szerint megoldás lehetne ha a kormány előre odaadná a kórházaknak azt a pénzt ami a működésükhöz kell. A beszállítók most abban bíznak, a területért felelős új miniszter nem fogja engedni, hogy a kórházak újra és újra eladósodjanak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!