2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Már 250 milliárd forintra rúgnak a megújuló Városliget költségei

Hír TV

2018. március 22., csütörtök 19:56, frissítve: csütörtök 21:17

Több projekt is drágult: a Közbeszerzési Értesítő szerint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ nyomta fel a beruházást több mint 4 milliárd forinttal. A beruházást végző cég vezetője nem tartja meglepőnek a végösszeget.

Március 15-én nyitották meg a Szépművészeti Múzeum román csarnokát. A termet 70 évig raktárhelyiségként használták. Ez a Városliget megújításának első olyan beruházása, amely elkészült. A sajtóban Liget-projektként emlegetett programban megújítják a parkot, bővítik az állatkertet, új múzeumokat és egyéb kulturális intézményeket építenek.

Ám a nagyszabású rekonstrukció többi része még korántsem közeleg a végéhez. Az eredeti tervek szerint 175 milliárd forintot szántak volna a teljes megújításra, és 2019-ben fejezték volna be a munkát. Jelenleg úgy tűnik, hogy jobb esetben is csak 2021-re készülhet el a liget, 250 milliárdból. Több projekt is drágult: a Közbeszerzési Értesítő szerint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ nyomta fel a beruházást több mint 4 milliárd forinttal.

„Egy olyan terméket kell létrehoznunk, ami nemzetgazdasági szinten megtérülést tud mutatni” – mondja a Városliget Zrt. vezérigazgatója.

Az egykori Szabolcs utcai kórház helyén már épül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központja (OMRRK), amelynek idén szeptemberre el kell készülnie a szerződésben foglaltak alapján. A költségek nettó 12 milliárd forintról indultak, ma már meghaladják a 16 milliárdot.

„Itt arról van szó, hogy eredetileg a gyengeáramú rendszerek építése az egy külön közbeszerzés keretein belül, egy külön kivitelezővel valósult volna meg. Azonban pont az ütemterv miatt és pont azért, hogy az árak megfelelő mértékben kezelhetőek legyenek, egy szerződésmódosítással a generálkivitelezővel kerül megvalósításra ez a projektelem. Így az OMRRK-nak a befejezése költségkereten belül, a jelenleg rendelkezésre álló fedezeten belül valósul meg” – nyilatkozta Gyorgyevics Benedek vezérigazgató.

Az LMP a Liget-projektet is kormányzati presztízsberuházások közé sorolja. „Ez egy tipikus fideszes óriásprojekt, ami nem a helyiek és nem a magyar emberek érdekeit szolgálja, hanem csak a saját embereik fitogtatását. Építési területté változtatták a Városligetet, és pont azok, akiknek a legnagyobb szüksége lenne zöld területekre, a zuglóiak, a VI. kerületiek, az erzsébetvárosiak, azok nem fogják tudni használni” – véli Heltai László, a párt gazdasági szakszóvivője.

A Városliget Barátai nevű civil szerveződés feljelentést is tett.  „A jogszabályokkal ellentétben nem egy projektként kezelik a Ligetbe építendő összes épületet, hanem minden egyes épületről külön mondatják ki, hogy nincs jelentős környezeti hatása. Ezért mi kénytelenek vagyunk minden egyes épületet megfellebbezni, mert nem készült környezeti hatástanulmány, és ez így nem jó” – mutatott rá Garay Klára, a csoport alapítója.

A Városliget fejlesztése összességében 250 milliárd forintot emészt fel.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!