2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Magyarországon ez nem működne

2015. május 21., csütörtök 07:14, frissítve: csütörtök 10:45

Nem működne Magyarországon olyan egészségügyi finanszírozás, amelyben visszakérhetnék az államnak fizetett járulékot azok a betegek, akik a magánszolgáltatást veszik igénybe – erről beszélt Magyarország élőben című műsorunkban Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

Egy friss felmérés szerint évente ötödével nő azoknak a száma, akik az állami helyett a magánellátásban gyógyíttatják magukat. Mivel azonban nem szívesen fizetnek kétszer, visszaigényelnék a pénzt, vagy az állami kasszából a magánorvoshoz juttatnák el. A szakember szerint azonban annyira kevés az állami kassza bevétele, hogy szükség van a jómódúbbak fokozott szolidaritására a szegényekkel szemben.

– Az, aki a magánt veszi igénybe, fokozott szolidaritást vállal, hiszen befizeti a járulékot, de nem veszi igénybe a szolgáltatást. Tehát ez is egy kétoldalú dolog, és ezáltal a szegényeknek lehet, hogy több marad. Másrészt kihangsúlyoznám, […] hogy vannak például várólisták, azaz az egyik legfontosabb hiány, hogy nagyon kevés az orvos, az egészségügyi szakszemélyzet, és kevés az állam által közfinanszírozott egészségügyre költött pénz. Magyarországon 4-5 százalékát költjük a GDP-nek egészségügyi ellátásra, míg ez nyugat-európai országokban vagy más visegrádi országokban is inkább 7-8 százalék körül van – fogalmazott az egészségügyi közgazdász.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!