2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Harmadik alkalommal blokkolta a megbeszéléseket az Orbán-kormány

Hír TV

2018. április 27., péntek 13:58, frissítve: péntek 18:33

Magyarország vétója miatt továbbra sem tárgyalhat a NATO Ukrajna képviselőivel - és ugyancsak magyar vétó miatt nem jöhet létre az illegális migráció visszaszorítását célzó EU-Afrika megállapodás. Az ellenzék szerint az Orbán-kormány érdeke a válság elhúzódása, miközben lassan minden európai szövetségesét elveszti azzal, hogy gátolja az egységes uniós fellépést.

Magyarország vétója miatt továbbra sem tárgyalhat a NATO Ukrajna képviselőivel - az Orbán-kormány már harmadik alkalommal blokkolta a megbeszéléseket.

„Ukrajnán és Magyarországon múlik, hogy rendezzék a nézeteltéréseket a kisebbségi jogokkal kapcsolatban. Arra számítok, hogy gyorsan rendezik ezt a vitás kérdést” – így Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár.

„Ám már nem csak egy vitás kérdés van. Míg korábban a magyar külügy csak a magyar kisebbséget sújtó ukrán oktatási törvény visszavonását követelte, most már a kettős állampolgárok szankcionálásáról szóló ukrán elnöki javaslatot is kifogásolja. Szijjártó Péter visszautasítja azt, hogy Budapest ezzel Moszkvának kedvezne8 – emlékeztetett Soltenberg. 

 

„Azt a hazugság-hadjáratot, amelyet ukrán politikusok megindítottak és amely szerint Magyarország politikájának valamiféle orosz determinációja lenne azt a lehető leghatározottabban visszautasítjuk, kikérjük magunknak” – az uniós nagykövetek ülésén is egyedüli vétózásával hívta fel magára a figyelmet a magyar kormány. A nagykövet az illegális migráció visszaszorítását célzó uniós-afrikai csúcstalálkozó megállapodástervezetét, az úgynevezett ravati folyamatot megerősítő nyilatkozatot utasította el.

„Olyan döntést vétózott meg Magyarország, amely egyébként pontosan a migrációs nyomást akarja csökkenteni, amely biztosítani akarja, hogy hosszú évekre előre az Európai Unió fellélegezhessen, hogy ne legyen ilyen elképesztő migrációs nyomás alatt. Ezt Magyarország megvétózta csak azért, hogy még másfél, kért évig itthon azt a politikát folytathassa itthon Orbán Viktor, amit most tesz, de ennek lesz szankciója” – így az Európai Parlamenti képviselő, Ujhelyi István.

Az együttműködés fő célja, hogy uniós forrásokért cserébe az afrikaiak gátolnák a migrációt. Az alkunak az is része, hogy pénzt kapjanak azok a Líbiában várakozó emberek, akik hazatérnek és lemondanak arról, hogy illegálisan Európába hajózzanak.

„Ez alapvetően befolyásolni fogja Magyarország pozícióját, mégpedig azért, mert nem ez az első vétó. A Kínával kapcsolatos kereskedelmi egyezmény okán ugyancsak vétót jelentett be a magyar kormány. És ezek olyan vétók, amelyek lényegében azt teszik lehetetlenné, hogy az Európai Unió egységesen lépjen föl. Nem arról van szó, hogy hogy nem lehet a magyar kormánynak véleménye, hanem arról, hogy arra használja fel vétójogát, hogy megbénítsa az Európai Unió működését” – mondta a Gyurcsány-párti politikus, Niedermüller Péter.

A külügyminiszter elismerte, hogy kezdetben támogatták a megállapodást, ám az szerinte mára kétes politikai felhangot kapott.

„Ehhez képest most az a politikai deklaráció, amit el akarnak fogadni a jövő héten Marrákesben az arról szól, hogy hogyan építsünk újabb utakat a migrációs folyamatoknak, hogyan segítsünk minél több migránst Európába érkezni és teljesen elmossa a határt menekültek és gazdasági bevándorlók között. Ezért nem támogatjuk a dokumentumot, nem lépünk ki a folyamatból, ezt világossá tettük, mert az alap célját jónak tartjuk, ott leszünk a marrákesi tárgyaláson is, de nem fogadjuk el a politikai deklarációt” – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

A tárgyalások jövő szerdán a marokkói Marrákes városában folytatódnak több afrikai ország vezetőjének részvételével.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!