2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Magyarok mellett ukránok is részesültek a segítségnyújtásból

2015. április 23., csütörtök 18:50

A kárpátaljai Mocsolán osztottak segélyt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tagjai. Herczegh Anita jószolgálati nagykövet a Hír TV-nek elmondta: a leginkább rászoruló családoknak segítenek a faluban. A szeretetszolgálat a magyarok mellett az ukránokat is próbálja támogatni. Lembergben tízmillió forint értékű gyógyszeradományt adtak át a helyi kórházaknak.

Segélyt osztottak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tagjai Mocsolán. Több mint negyven családnak jutott élelmiszer és pénz. „Kárpátalján nem érez semmit, csak a rengeteg áremelést, emelték az árakat, a nyugdíjat meg nem, szóval keserves az élet” – mondta egy helyi lakos.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagykövete Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, aki már a kelet-ukrajnai háború előtt is részt vállalt a segítségnyújtásban. „Vannak idősek, akik egyedül maradtak és ezért kerültek nehéz helyzetbe, van, ahol sok gyerek van, kevés a fizetés, keveset ér a fizetés, ők meg ezért. Próbáltuk a leginkább rászoruló családokat kiválasztani ebben a faluban” – mondta Herczegh Anita, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nagykövete.

A szeretetszolgálat célja, hogy ne csak a magyarokon segítsenek, hanem az ukránokon is. Az adományozáson kívül az egészségügyi képzésben is szerepet vállalnak, ami a kelet-ukrajnai háború tavaly áprilisi kezdete óta kiemelt fontosságú lett.

Egy lembergi kórházban magyar gyógyszerekkel és eszközökkel zajlik a képzés. A fronton szolgáló katonaorvosok egy részét is itt képezik ki, és a háborús sebesültek is ide kerülnek. A tartomány kormányzója szerint a segélyeken kívül a legtöbbet az éri, ha a magyar kormány is kiáll az ukrán kormány mellett az EU-ban. „A háborúnak akkor lesz vége, ha az utolsó orosz katona is elhagyja Ukrajna területét és visszaáll az ország területi egysége. Ezzel kapcsolatban nagyon fontos, hogy az egész Európai Unió és Magyarország is egységes álláspontot képvisel, ami Ukrajna területi egységét és az Oroszországgal szembeni szankciókat illeti” – mondta Lemberg megye kormányzója.

Amióta a háború elkezdődött, tavaly áprilisban Kelet-Ukrajnában az ország fokozatosan egyre közelebb kerül a fizetésképtelenséghez. Ha az ország csődbe megy, a szeretetszolgálat munkatársainak is több munkája lesz az eddigieknél.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!