2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Magyar György: Egyértelmű, hogy ki a felelős

2017. március 3., péntek 17:31, frissítve: péntek 17:35

A fővárosi fideszes képviselőkön hajtaná be a Mahir Cityposter Kft. jogi képviselője azokat a károkat, amik a cég hirdetőoszlopainak jogszerűtlen elbontásából adódnak. Lázár János azonban a Simicska Lajos cégével szerződő baloldali városvezetésre mutogat, hiszen szerinte mindig azt terheli a felelősség, aki a szerződést aláírja. Kocsis Máté pénteken a Hír TV kérdésére elmondta: elképzelhető, hogy az elvesztett pert követően a főváros a Kúriától kéri a döntés felülvizsgálatát.

Hirdetőoszlopot bontottak 2016 elején Budapesten egy önkormányzati cég munkatársai. Kedden jogerősen is kimondták: nem tehették volna. A bíróság szerint ugyanis a főváros jogtalanul mondta fel 2015-ben a Mahir Cityposterrel kötött szerződést.

Ez lett a sorsa a cég oszlopainak: egy budapesti telephelyre vitték őket. A Mahir becslései szerint mintegy 100 oszlop ment tönkre, de a bevételek kiesése, az őrzés és más költségek miatt a vállalatnak 100 milliós nagyságrendű kára keletkezett. Ezt a fővárosnak kell majd megfizetnie. Közpénzből.

„Én polgármesterként azt tanultam egyébként, hogy a szerződés aláíróját viseli felelősség” – Demszky Gáborra mutogatott a kancelláriaminiszter, mert Simicska Lajos cégével még az SZDSZ-es városvezetés kötött 2032-ig szóló szerződést.

– Aki aláírta és meghozta a döntést, neki kell a felelősséget viselnie.
– Ez a fizetési kötelezettség a jövőben abból származhat, hogy felbontották a szerződést, jogerősen kimondták, hogy jogtalanul. Ebből ered a kár, nem abból, hogy megkötötték azt a szerződést.
– Igen, de már van megállapított kárösszeg?
– Nincsen. Azért kérdezem, hogyha lesz, akkor rájuk terhelik?
– Gondolom, aki kárigénnyel lép föl, az meg fogja jelölni, hogy kitől kéri.

„Fizessék meg azok, akik ilyen meggondolatlan felmondást kezdeményeztek” – a Mahir jogi képviselője szerint azonban egyértelmű, hogy ki a felelős a céget ért károkért.

„Az lenne a tisztességes és etikus, nem tudom, hogy ez kellőképpen elvárható-e, ha az adott helyzetben elvárható módon föltennék a kezüket azok, akik ezt túlpörögték, és befizetnék szépen azokat a kártételeket, amelyeket ezekkel a dúvad magatartásukkal okoztak akár parancsra, akár parancs nélkül” – mondta Magyar György, a Mahir Cityposter jogi képviselője.

A Mahirral kötött szerződés felbontását kezdeményező Kocsis Máté azonban kitart amellett, hogy a fővárosnak kárt okoz a hirdetési oszlopokra kötött megállapodás, így a kárrendezésnél ezt is figyelembe venné.

„Ki kell majd számolni, hogy a Simicska Lajossal kötött előnytelen szerződés mennyi adófizetői forintot vont el. Vagy mennyi közpénzbevételt vont el a fővárostól, és majd azt kell ezzel párhuzamba állítani. Akkor tudom megválaszolni a kérdését, nem számoltam ezt most még ki” – válaszolta a Hír TV kérdésére Kocsis Máté fővárosi képviselő.

A Mahir peren kívül egyezne meg a fővárossal a kártérítésről, Kocsis Máté azonban jelezte: elképzelhető, hogy a Kúriától kérnek felülvizsgálatot.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!