2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Magasabb fizetésért demonstrálva ünnepeltek

2015. május 1., péntek 17:54, frissítve: hétfő 19:52

Magasabb bérekért és a létminimumot elérő minimálbérért demonstrálva ünnepelte több szakszervezet is május elsejét. A Szolidaritás mozgalom vezetője viszont az érdekvédelmi szervezetek megosztottságát bírálta és a fiatalítás szükségességéről beszélt.

Tűzkerék, sör, virsli, kolbász, no meg a lángos. Ez volt a közös nevező a szakszervezetek majálisán. Az érdekvédők ugyanis idén sem együtt ünnepeltek. Kötélhúzás a Liga Szakszervezeteknél. Így fejezték ki az érdekvédők, hogy Magyarországon ma a munkavállalók, a kormány és a munkáltatók közötti kötélhúzással telik a munka ünnepe, miközben a térség államai lehagyták az országot, a magyar dolgozók életszínvonalának romlása pedig huszonöt éve tart. „A minimálbér nettó értéke nem üti meg a létminimum szintjét, ami azt jelenti, hogy a létfenntartáshoz szükséges forrást sem keresik meg a munkavállalók napi nyolc órában, ha minimálbért keresnek. És ez pedig a magyar munkavállalók negyven százalékát is kiteszi. Jelentős a munkavállalói szegénység Magyarországon, amin valamilyen módon úrrá kell lenni, fölül kell kerekedni” – mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke.

A Városliget másik oldalán a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrált. Színpadukon az internetadó elleni tüntetésről ismert Gulyás Balázs is szót kapott. „Ma Magyarországon egymilliónál is többen élnek létminimum alatt. Ez véleményünk szerint tarthatatlan. A mi célunk, az az, hogy a minimálbér nettó értéke érje el az egyfős, egykeresős családmodellben működő nettó létminimum értékét. Ez a célunk, ezért jöttünk ma ide, ez a fő üzenete a mostani demonstrációnknak” – fogalmazott Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A Szolidaritás elnöke is a munkavállalók kiszolgáltatottságáról beszélt majálisukon, ám szerinte ennek az is oka, hogy a szakszervezetek éppannyira megosztottak, mint a baloldali pártok. Kónya Péter fiatalítást is szívesen látna az érdekvédőknél. „Azt gondolom, hogy mindaddig nem is lesz itt változás, amíg egy generációváltás végbe nem megy a szakszervezeti mozgalomban is. Nevetséges az, hogy nyugdíjas szakszervezeti vezetők irányítják a szakszervezeteket, olyan emberek, akiknek már gyakorlatilag semmi vesztenivalójuk sincs. Nem áll érdekükben az, hogy bátran, harcosan kiálljanak a munkavállalókért” – nyilatkozta a Magyar Szolidaritás Mozgalom társadalmi elnöke.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Munkástanácsok Országos Szövetsége a munkavállalók kötelező felelősségbiztosítását szeretné elérni. Szerintük egy olyan rendszerre van szükség, ami biztosítja a munkahelyi balesetek utáni kártérítést. „Nagyon sok esetben pereskedés a vége ezeknek a jogos járandóságoknak a hozzáféréséhez, és eltűnik a munkáltató, eltűnnek azok a vállalkozások, akik a kárt okozták a munkavállalónak, és ilyen esetben mindig a költségvetés, mindig az állam lesz kénytelen, a közösség helytállni ezek helyett a munkáltatók helyett. És itt levennénk a súlyt egyrészt a költségvetésről, ezt a felelősséget az államról, másik oldalról pedig biztosítanánk – és számunkra ez az elsődleges cél –, biztosítanánk a jogos járandósághoz való hozzájutásnak a lehetőségét ezen az intézményen keresztül a munkavállalók számára” – fogalmazott Palkovics Imre.

Emlékeztettek rá: nemrég a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete jogerősen, csaknem 230 milliós kártérítést nyert egy munkavállaló számára, de a munkahelyi balesetben megbénult dolgozó a cég felszámolása miatt máig nem jutott pénzhez.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!