2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Híradó 12:00

Magára vállalja a kormány a rezidensképzés költségeit

2015. június 25., csütörtök 18:30, frissítve: csütörtök 19:12

A rezidensképzés teljes költségét magára vállalja az állam, így júliustól nem a kórházaknak kell a fiatal szakorvosok bérét és a képzés költségeit fizetniük – közölte az egészségügyi államtitkár.

Zombor Gábor kiemelte, havi nettó 270 ezer forint lehet a rezidensek minimálbére 2016. január 1-jétől. Eddig ugyanis problémát jelentett, hogy a rezidenseknek a szakvizsga letétele után már nem járt ösztöndíj, emiatt jelentősen csökkent a fizetésük. A rezidenseket oktató orvosok havi bére is emelkedik, ők diákonként 50 ezer forintot kapnak majd.

– 2016-ban ez a program több mint kilencmilliárd forint pluszforrást jelent, amelyet az állam erre a célra biztosít, ennek következtében központilag fizeti az állam intézményén keresztül a rezidensbéreket és a képzési díjakat. Ez körülbelül 3,5-4 milliárd forint forrást hagy a kórházaknál, hiszen nem nekik kell fizetni ezeket a béreket és költségeket. Ebből ők más szakorvosok, más orvosok jövedelempótlását is megtehetik, ez nagyon komoly előrelépést jelenthet abban a küzdelemben, amelyet az orvosaink megtartása érdekében teszünk – mondta az államtitkár.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!