2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Cirkusztestvérek 11:00

M4: nem is volt kartellgyanú

,

2015. április 3., péntek 21:00, frissítve: szombat 09:11

Megerősítette a Hír TV-nek az Európai Bizottság, hogy nem vizsgálták az M4-es autópálya Fegyvernek és Abony közötti szakaszának közbeszerzését, így kartellgyanút sem állapíthattak meg. A kormány néhány napja erre hivatkozva állította le az építkezést. A beruházás jövőjéről a jövő héten lehet döntés, a belső vizsgálat pedig április végére zárulhat le.

Kellő szigorral kell áttekinteni az M4-es autópálya-építés minden egyes számláját – ezt hangoztatta csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter annak ellenére, hogy korábban, amikor a beruházást a kormány is elfogadta, még másként vélekedett. „Itt van a kezemben az a levél, amit Lázár János írt nekem, amiben elmondja, hogy nincs szükség vizsgálatra, minden rendben van ezzel az autópálya-építéssel” – mondta Jávor Benedek EP-képviselő, a Párbeszéd Magyarországért politikusa.

Az ellenzéki politikus azt mondja, a kancelláriaminiszter levele után kérte Brüsszel vizsgálatát annak ellenére, hogy a százmilliárdos autópálya-építésben egy fillér uniós pénz sem volt. Jávor Benedek szerint végül az Európai Bizottság regionális főigazgatósága vizsgálta is a beruházást és azt túl drágának találta. Ezt azonban Brüsszel már korábban is megállapította, amikor a magyar kormány az uniós beruházások közé emelte volna a sztrádaépítést. A várható kis forgalomhoz képest ítélték túl nagynak a beruházást, ezért sem emelték be a támogatotti körbe.

Az Európai Bizottság illetékese pénteken megerősítette a Hír TV-nek, hogy mivel uniós pénz nincs a beruházásban, az M4-es autópálya Abony és Fegyvernek közötti szakaszának közbeszerzését nem vizsgálták, így kartellgyanút sem állapítottak meg. Pedig a kormány a hét elején épp erre hivatkozva állította le a munkálatokat. „Azt javaslom az Európai Bizottság szóvivőjének, hogy mielőtt megszólal, egyeztessen azokkal a kollégákkal, akik elméletileg hivatalosan képviselik az Európai Bizottságot akkor, amikor a kormánnyal tárgyalnak. Amennyiben azonban nem áll fenn ez, hogy ők hivatalosan az Európai Bizottságot képviselik, akkor meg szeretnénk kérdezni az Európai Bizottságtól, hogy milyen jogon tárgyalnak bármelyik tagállam kormányával az Európai Bizottság nevében” – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár kitart amellett, hogy a kartellgyanút a regionális főigazgatóság jelezte a magyar kormánynak. Az M4-es autópálya építése napok óta áll, a kormány a jövő héten dönthet a beruházás jövőjéről. A kartellgyanú miatt indult belső vizsgálatnak a hónap végére lehet eredménye.

Együtt: Lázárék mondjanak le

Lázár János és Csepreghy Nándor lemondását követeli az Együtt az M4-es autópálya beruházása miatt. Az ellenzéki párt szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter és a fejlesztéspolitikai helyettes államtitkár hazudott, amikor az Európai Bizottság kartellgyanújára hivatkozva leállíttatta az építkezést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!