2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lombikbébiprogram: esély nyílik a várólisták megszűnésére

2015. július 11., szombat 12:11, frissítve: szombat 12:52

Megszűnhetnek a várólisták a lombikbébiprogramban részt vevő párok előtt, ha a kormány megvalósítja a kétmilliárdos ígéretét. A kancelláriaminiszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy felülvizsgálják a lombikbébiprogram keretszámait.

Hosszú várólisták, drága gyógyszerek és reménykedés. Magyarországon minden ötödik pár csak orvosi segítséggel tud gyermeket vállalni. A limit évi 6200 beültetés, így a párok fele várólistára kényszerül. Ingyenesen ötször lehet próbálkozni.

„Zombor államtitkár úr tett a kormánynak egy jelentést, hogy 2 milliárd forintos többlettámogatással hogyan lehetne ezt a korlátot föloldani és milyen eredményeket lehetne elérni, a kormány ezt jóváhagyta. Zombor államtitkáron múlik, és az ő hivatalán, hogy mikor lép ez egy következő fázisba. Államtitkár úr egy konkrét előterjesztést is készített, hogy melyik állami intézményben fog megvalósulni ez a kapacitásbővítés és ezeknek a korlátoknak a lebontása” – fejtette ki Lázár János csütörtökön. A kancelláriaminiszter a Hír TV kérdésére jelentette be a keretösszeg emelését.

Az OEP-től lekért adatok szerint ez azt jelentené, hogy a jelenlegi összeg kétszeresét fordítanák a programra. „Ez a mostani lehetőségeknek nagyjából a kétszeresét, másfél-kétszeresét fogja jelenteni. Óriási lehetőség. Abba az irányba megyünk, hogy akinek igénye van az ilyenre, az a kivizsgálásokat követően be is tud kerülni a programba, tehát praktikusan mondva: esélye van annak, hogy a várólisták megszűnjenek ezen a területen” – véli Bódis József klinikaigazgató, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti Klinika szülész-nőgyógyász szakorvosa.

Az állami kórházakban a teljes beavatkozás ingyenes, csak a gyógyszereket kell kifizetni, a magánklinikák egy részén viszont csak a beültetés térítésmentes, az ár borsos, akár a félmillió forintot is meghaladhatja. A Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatója abban bízik, a kétmilliárdos keretből nekik is jut. „Mi természetesen azt reméljük, hogy a finanszírozás változásával megszűnik az a helyzet, ami most van, hogy egyes intézményeknek van OEP-finanszírozott kezelés kínálására lehetőségük, más intézményekben pedig ilyenre nincs lehetőség. Azt reméljük, hogy a finanszírozás bővítése lehetőséget fog nyújtani arra is, hogy az eddigi versenytorzító finanszírozás megszűnjön” – nyilatkozta Lantos Gabriella.

A beültetések sikeressége intézetenként változó, és a kor előrehaladtával csökken. „Az adatok azt mutatják, hogy akkor van esély sikeres segítségre, hogyha megfelelően, időben fordulnak az érintettek az egészségügyi ellátórendszerhez, tehát igazából akkor lehet ennek hatása, ha a páciensek, az érintettek nem várják ki a 40. életévet, hanem minél korábban szakorvoshoz fordulnak a problémáikkal” – emelte ki Kapitány Balázs demográfus.

Évente nagyjából 2000 gyermek születik mesterséges megtermékenyítés útján, az OEP számításai szerint a keret növelésével ez a szám 3500-ra nőhet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!