2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

LMP: az otthonápolás legyen teljesértékű munkavégzés

Hír TV

2018. június 9., szombat 15:15, frissítve: szombat 16:44

Három pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki az LMP az ápolási támogatás módosítására. A párt szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy az otthonápolást havi 20-30 ezer forinttal támogatja a kormány. Kanász-Nagy Máté elmondta, a javaslatcsomagot a költségvetési vita során nyújtják majd be a Parlamentnek.

„Az ápolási díjat a minimálbér összegéhez kell kötni. Aki pedig több családtagja ápolását végzi el otthonában, annak a minimálbér kétszeresét kell biztosítani. A második pont arról szól, hogy az otthonápolást teljes munkaidős foglalkoztatási jogviszonynak kell tekinteni, ami után biztosítási jogviszony is jár. A harmadik pont pedig, hogy amennyiben megszűnik ez az ápolási munka, amennyiben valaki nem végzi tovább ezt az ápolási feladatot, akkor az álláskeresőknek járó teljes körű szolgáltatást és ellátásokat kell biztosítani” – ismertette az LMP-szóvivő.

Az párt ezzel támogatja a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület petícióját, amelyhez azóta számos civil szervezet csatlakozott. Ebben azzal érvelnek, hogy a halmozottan sérült emberek intézményi elhelyezése ellátottanként körülbelül annyiba kerül, mint a minimálbér nettó összege. A civilek szerint emberségesebb és gazdaságosabb, ha ezt az összeget a betegek otthoni ellátásának biztosítására költi az állam.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!