2022. 10. 03. Hétfő Helga napja
Jelenleg a TV-ben:

Erdély és Románia

Következik:

Háború Ukrajnában 00:05

Lincseléstől tartott az ópályi gázoló, ezért hajtott el

,

2017. augusztus 16., szerda 16:28, frissítve: szerda 17:01

Csak a helyi kisebbségi vezetőknek köszönhető, hogy nem ismétlődött meg a 11 évvel ezelőtti olaszliszkai lincselés a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban. A településen egy, az úttestre kiszaladó kétéves fiút ütött el egy autós, ezután alakult ki az egyes hírek szerint több száz fős, rokonokból, ismerősökből álló tömeg, akik elégtételt vettek volna a sofőrön.

Rendőrök járőröztek még 2006-ban Olaszliszkán, miután három helyi roma meglincselte a 44 éves Szögi Lajost 14 és 5 éves lányai szeme láttára. A földrajztanár bűne az volt: autójával elsodort egy elé ugró roma kislányt. A gyerek könnyű sérüléseket szenvedett, az elkövetők közül hármat életfogytiglanra ítélt azóta a bíróság.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ópályiban a felügyelet nélkül játszó és a kocsi elé futó kétéves kisfiú több métert repült, életveszélyes állapotban került kórházba. A sofőr a baleset után nem sokkal továbbhajtott a lincshangulat miatt, és csak távolabbról értesítette a rendőröket.

A polgármester szerint nem történt tényleges erőszak, sőt a helyi roma vezető tanácsolta a sofőrnek, hogy hajtson el.

„Atrocitás nem történt, mert helyén kezelte mindenki a dolgot. A kisebbségi önkormányzat vezetője megkérte a sofőrt, hogy fáradjon el, nehogy rosszra forduljon a dolog, amit megfogadott, de észnél volt a gyerek nagyon, mert felhívta a rendőrséget, hogy ő azért ment látótávolságon belül, a rendőrök kivonultak, visszament a helyszínre, tehát mindenki tette a dolgát. A kisebbségi vezető, a rendőrség, annyi, hogy abban a pillanatba ott volt egy felfokozott hangulat, de nem történt atrocitás.”

A környékbeliek szerint a probléma állandó, hiszen a helyi kisebbség tagjai rendszeresen az úton futkároznak, dobálják az autókat, így egy hasonló baleset bárkivel előfordulhatott volna.

„Már előre félek, mikor elérem az ópályi táblát, mert nemcsak kóbor kutyák vannak, hanem gyerekek is vannak az út szélén, és nagyon kell vigyázni arra. Abból kiindulva, hogy nehogy véletlenül elüssön az ember valakit. És akkor mindegy, hogy ki a hibás, akkor is én vagyok a hibás” – mondta Szigetközi Péter.

A Nemzeti Könyvtár alkotói közé beemelt, lovagkereszttel kitüntetett Bayer Zsolt még az olaszliszkai tragédia után írt véleménycikkében fogalmazott úgy: aki ebben az országban elgázol egy cigánygyereket, akkor cselekszik helyesen, ha eszébe sem jut megállni. Cigánygyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba. Illetve arról ír: ha mégis megállunk, használjuk a korábban beszerzett lőfegyvert.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!