2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Leváltható a Fidesz az ellenzéki pártok szerint

Hír TV

2018. április 5., csütörtök 07:45, frissítve: csütörtök 08:18

De míg az LMP új választást akar egy esetleges Fidesz-vereség után, a többi párt inkább koalíciót kötne és kormányozna – mondták a V18 szerda esti vitáján. Ott volt az MSZP–Párbeszéd és az Együtt is, de a Jobbik nem vett részt.

Az MSZP–Párbeszéd, a Momentum, a Demokratikus Koalíció (DK) és az LMP miniszterelnök-jelöltje is elfogadta a V18 meghívását, hogy szakpolitikai kérdésekről vitázzanak az országgyűlési választások előtt néhány nappal. A Jobbik nem vett részt a vitán, míg Orbán Viktor miniszterelnök levélben mondta le a meghívást.

A meghívottak egyetértettek abban, hogy mind az egészségügy, mind az oktatás rendbetétele, valamint a szegénység és a korrupció felszámolása érdekében határozott és azonnali lépésekre van szükség. Az LMP szerint elsőként a választási rendszer aránytalanságait kell lebontani, mert az most a Fidesznek kedvez.

– Muszáj, hogy a bűnösök elnyerjék méltó büntetésüket, és muszáj egy békés ország alapjait letenni, ennek alapja, hogy demokratikus választásokat kell kiírni ebben az országban. Ugyanis ez a választás nem az – fogalmazott Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje.

A Momentum elnöke szerint fontos előrelépés, hogy több szakmai kérdésben az ellenzéki pártok képesek közös álláspontot kialakítani.

– Közösségben erősek vagyunk, míg egyenként gyávák és halkak, és sokkal többen vagyunk, mint ahogy azt Orbán Viktor szeretné vagy gondolja. Én optimista vagyok április 8-át illetően, és ami a Momentumot illeti, nyitottaknak kell lenni a koalíciós tárgyalásokra – mondta Fekete-Győr András.

Az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje előre hozott választás helyett koalíciós kormányzásról beszélt.

– Ha lesz többsége a demokratikus oldal pártjainak, amit valószínűleg nekem kell vezetnem, akkor ne arra kérjünk bizalmat, hogy ezt ne szolgáljuk meg. Pont azokban az ügyekben, amikről beszéltünk – egészségügy, oktatás, szociális problémák vagy antikorrupció –, tudjuk, mit akarunk csinálni. A nagy kérdés, hogy akkor ezt miért nem csináljuk meg – fogalmazott Karácsony Gergely.

A DK elnöke arról beszélt, hogy az ellenzéki pártoknak a választások után is együtt kell működniük.

– Pokoli egyszerű, aki mögött a legtöbb szavazó lesz, az vegye föl a telefont április 9-én, és invitálja meg a többit, hogy milyen kormányunk legyen, ki legyen a kormányfő, mi legyen a program, hogyan kezdünk el dolgozni, hogy azt lássa az ország, hogy nemcsak 8-án estéig, hanem azután, mert fel fog kelni a nap, és élni kell, és ha közjogilag nem is, de politikailag miénk lesz a felelősség – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke mellett az Együtt választmányi elnöke is visszautasította Szél Bernadettnek azt a kijelentését, hogy az LMP-t leszámítva minden párt mögött egy-egy oligarcha áll.

– Egymás erkölcsi alapjait ne kezdjük ki, nincs oligarcha minden párt mögött, a konkrét kérdésre pedig azt mondom, hogy a Jobbik nélkül is lehet többsége a demokratikus oldalnak – mondta Szigetvári Viktor.

A V18 csoportot hat korábbi kormány tagjai, köztük az Európai Unió két egykori biztosa hozta létre azért, hogy pártpreferenciától függetlenül minél magasabb részvételre buzdítsa az állampolgárokat a most vasárnapi választásokon.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!