2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Letették a vb-helyszínül szolgáló új uszoda alapkövét

, ,

2015. május 15., péntek 18:25, frissítve: péntek 21:17

Elhelyezték a 2017-es vizes világbajnokság helyszínéül szolgáló új uszoda alapkövét a Dagály fürdő területén. Az eseményen a FINA vezetői mellett Orbán Viktor is részt vett.

Magyarország eredetileg 2021-ben lett volna a házigazdája az úszó-világbajnokságnak, de Mexikó visszamondta a 2017-es vb rendezését. A rendezvény központi helyszíne a Dagály fürdő lesz.

„Tiszteletre méltó az a bátorság, amely ahhoz a gyors reagáláshoz kellett, hogy a magyarországi világbajnokság időpontját négy évvel előrébb hozzuk” – vélekedett Tóth József. A tizenharmadik kerület szocialista polgármestere úgy fogalmazott az alapkő letételekor, hogy világszínvonalú létesítmény lesz a Dagályból.

„Kevesebb, mint nyolcszáz nap van hátra, és megnyitjuk a 2017-es vizes világbajnokságot, amely a legnagyobb sportesemény lesz, amit Magyarország valaha rendezett” – mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor azzal büszkélkedett ünnepi beszédében, hogy hazánk két év alatt megcsinálja azt, amihez másoknak négy év kell. „Magyarország nem egyszerűen rendezője, hanem valódi házigazdája lesz ennek a világbajnokságnak. Itt, a Dagály strandfürdő területén nem egészen két év alatt épül majd fel az a vízi valami, amelynek a nevét még ki kell találnunk. A palota túl puccos, és luxusbenyomást kelt, a komplexum nem magyar szó, tehát egyelőre nem tudjuk, hogy mi az, amit építünk, uszodának meg persze túl grandiózus” – fogalmazott a kormányfő.

Nagy lépés az olimpiai kvalifikáció felé

Budapest főpolgármestere a Hír TV-nek megerősítette: a főváros a BKV 52 milliárd forintos adósságának átvállalása fejében átadja a Dagály fürdőt az államnak. „Olyan európai uniós támogatásokhoz jut Budapest a kormány támogatásával, amelyek az infrastruktúra, elsősorban a közlekedési infrastruktúra megfelelő szintre emelésére elegendők egy ekkora esemény lebonyolításához, megrendezéséhez, amely mellesleg nagy lépés lehet az olimpiai kvalifikáció felé” – nyilatkozta Tarlós István.

Hozzátette: a 3-as metró felújítását úgy ütemezik, hogy ne zavarja a vb-rendezést. „Készen állnak a tervek a Főmterv segítségével arra, hogy ezen a szakaszon vágányzár ne legyen az úszó-világbajnokság ideje alatt, tehát ha folynak is a hármas metróval kapcsolatos elkerülhetetlen és szükségszerű munkálatok, ezeket az úszóbajnokságra ideérkezők nem fogják értékelni” – mondta a főpolgármester.

A munkához a kiemelt budapesti beruházások kormánybiztosa szimbolikusan már hozzá is látott. Az előző ciklusban Fürjes Balázs felügyelte az új Fradi-stadion, az első Orbán-kormány idején pedig Papp László Budapest Sportaréna építését.

„Csinálunk egy 12-15 ezres uszodát, amelyben négy-öt olyan medence lesz, amely természetesen utána bázisa a magyar úszósportnak, nyitva áll a nagyközönség számára, tanuszodaként szolgálja a környékbeli kisiskolásokat, óvodásokat. Fölépítjük a gátat, amely évtizedek óta hiányzik, ezért a Duna el szokta önteni ezt a területet; ez egy 1 kilométer hosszú gát lesz. Sétányt építünk, közlekedési csomópontot építünk, utat építünk, utakat újítunk fel, és még sok mindent csinálunk. Ennek a költsége 30-35 milliárd forint lesz” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Az egyelőre nevenincs létesítménynek 2017 tavaszára kell elkészülnie. A világbajnokságot július 12-e és 28-a között rendezik majd.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!