2024. 05. 25. Szombat Orbán napja
Jelenleg a TV-ben:

Ottó

Következik:

Csinibaba 20:05

Leterheltek, 10 százalékos emelést akarnak a taxisok

Hír TV

2017. november 14., kedd 23:03, frissítve: szerda 09:09

Tízszázalékos tarifaemelést javasol a taxifuvarok esetében a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a szakmai szervezetek. A drágulást egyebek közt a munkaerőhiány és ebből következően a dolgozók leterheltsége indokolja. A javaslat szerint már 2018 januárjától életbe lépne az emelés, ám erről a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni.

A magyar utastól kétezer forintot kért a sofőr, a külfölditől ugyanarra a távra csaknem ötezret – Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi magazinunk tavaly ősszel leplezett le fővárosi hiéna taxisokat. A fix tarifa őket is kötné, de ha turistát fuvaroznak, általában nem kapcsolják be az órát. A sofőrök többsége persze tisztességes, nem csal, hanem a fix díjakkal dolgozik. Az alapdíj 450, a kilométerdíj 280 forint, a várakozás pedig 70 forintba kerül percenként.

A jó úton drágábban haladnának tovább a budapesti taxisok, ugyanis 10 százalékkal emelnék a tarifát. „Ez az év az, ahol eljutottunk arra a pontra, hogy a különböző költségek növekedése miatt – értendő ide a minimálbér-emelkedés, hiszen a vállalkozók maguknak is akár minimálbért vagy -jövedelmet fizetnek – a vállalkozások jövedelmezősége került veszélybe. Ezért kezdeményeztük a fővárosnál a hatósági rögzített ár felülvizsgálatát” – hangsúlyozta Dudás Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara osztályelnöke.

Az Országos Taxis Szövetség vezetője szerint a piac elbírja a drágulást. „Amikor 2013-ban hozzányúlt a városháza, szintén az érdekképviseletek kérésére és javaslatára, a hatósági rögzített árhoz, akkor igen komoly mértékben emelkedtek az árak, és nagyon sokan azt mondták és úgy gondolták, hogy ezt a lakosság nem viseli el. Ma már látjuk azt, hogy ebből egyáltalán nem volt probléma. Azóta viszont a fuvarigény megsokszorozódott, tehát abszolút nem csökkent a kereslet a szolgáltatásra” – jelentette ki Metál Zoltán, az országos érdekképviselet elnöke.

A kormány képviselője szerint korai lenne az áremelés 2018-ban vagy 2019-ben, vagyis a parlamenti, illetve az önkormányzati választás évében. „Kell ahhoz egy-három év, amíg minden tapasztalatot leszűrünk. Változik a világ, ugyanakkor a szabályoknak viszonylag stabilnak kell lenniük, hiszen akkor lehet elvárni egy közösségtől, hogy önkéntes jogkövető legyen, hogyha a jogrendszert megismerik, alkalmazkodnak hozzá, megteremtődnek ennek a belső és külső feltételei. Tehát ahogy nem jó az elavult jogszabály, az sem jó, hogyha félévente ide-oda módosítgatjuk” – mondta Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.

A taxisok január 1-jétől emelnék meg a tarifát. A döntés a Fővárosi Közgyűlésé, ahol a kormánypártok adják a többséget.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!