2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Letelepedési kötvények: Rogán a parlamentre tolta a felelősséget

Hír TV

2017. december 11., hétfő 15:19, frissítve: hétfő 15:33

Személyes haszna nem származott a letelepedési kötvényekből, de a konstrukcióval az állam amúgy is jól járt. Ezt állította parlamenti meghallgatásán Rogán Antal. Az ellenzéki képviselők a propagandaminisztert személyes gazdagodásáról és a kötvényekből származó állami veszteségről kérdezték, de érdemi választ nem kaptak. A tárcavezető viszont nem hagyta ki a lehetőséget, hogy eldicsekedjen a nemzeti konzultáció eredményeivel.

„Ez a közjegyzői okirat, azt gondolom, szemben Hadházy képviselő úr mindenféle állításával, hitelt érdemlően és egyértelműen igazolja azt, hogy például a postától összesen hány konzultációs ív kérdezett vissza” – az Országgyűlés igazságügyi bizottsága előtti éves meghallgatásán mutatta be a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal azt az iratot, amely szerinte hitelesíti a visszaküldött nemzeti konzultációs ívek számát.

„Az elmúlt másfél, két évben ön 19 885-tel több külföldi állampolgárt telepített le Magyarországon, mint Soros György. S ha már beszélt a nemzeti konzultációs íveknek a fontosságáról, nem gondolja-e, hogy fontos lenne erről a 19 885 külföldi állampolgárról is kikérni a magyar embereknek a véleményét egy nemzeti konzultációs kérdőíven?” – reagált Rogán Antal kijelentésére Kész Zoltán független bizottsági tag.

A Jobbik szerint a propagandaminiszter személyesen is jól járt a kötvények forgalmazásával. „A sajtóhírek arról szóltak, hogy az önhöz és Habony Árpádhoz köthető ügyvédi iroda is egy szerény kis 10 milliárd forintocskát a letelepedési kötvények átvételéből ki tudott hasítani – jegyezte meg Staudt Gábor, hozzátéve: – én azt gondolom, hogy amik itt elhangzanak a bizottság előtt jegyzőkönyvbe, ezek egyszer bizonyosan nagyon fontosak lesznek, mert azt szerintem a legelvakultabb Fidesz-hívőkön kívül nem hiszi el senki, hogy ez a konstrukció, ez rendben volt és a magyar államnak ez kedvezett” – húzta alá a jobbikos tag.

 

Demeter Márta Rogán Antal személyes felelősségét firtatta. „Egy elszámoltatás során fogja-e vállalni a személyes felelősséget azért, amit ez a kötvénykonstrukció okozott, hiszen ezek az offshore cégek egy forint adót nem fizetnek Magyarországon, viszont a magyar államnak most már kimutathatóan közel 18 milliárdos vesztesége származott ebből a kötvényprogramból, tehát nagyon érdekel, hogy ön személy szerint ki fogja-e tudni fizetni azt a 18 milliárd forintot” – vélte Demeter Márta.

A parlamenté a felelősség, de az ország a kötvények forgalmazásával jól járt, válaszolta a miniszter. „Hogyha van ebben felelősségi kérdés, akkor az természetesen az egész Országgyűlést terheli, hiszen az Országgyűlés nyílt eljárásban hozta meg az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Azért, mert ez volt szuverenitásában biztosított joga és egyébként lehetősége. Én vállalok érte minden felelősséget, ha épp arra van szükség, de azt kell, hogy mondjam önöknek, hogy eddig ezzel Magyarország csak nyert és nem veszített” – jelentette ki Rogán.

 Az ülés után a Hír TV kérdésére személyesen haszonszerzését cáfolta.

– Miniszter úr, volt-e bármilyen személyes haszna a letelepedési kötvényekből? Nagyon sok ellenzéki kérdés vonatkozott erre, és érdemi választ, azt mondták, hogy nem kaptak.
– Szerintem kaptak érdemi választ, mert egyértelművé tettem, hogy nem volt.

Rogán Antal éves beszámolóját a bizottság kormánypárti többsége elfogadta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!