2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Lenyúlhatták a fogorvosok pénzét

Hír TV

2018. január 31., szerda 10:23, frissítve: szerda 19:42

Hiába az egyszeri hárommillió forintos állami segítség, illetve egyéb plusz juttatások, nem csökken az alapellátásban dolgozó fogorvoshiány Magyarországon. A tavalyi sztrájk után a kormány utalt a praxisoknak: most kiderült, ezzel leginkább a vállalkozók jártak jól, a közalkalmazotti státuszban dolgozóknak nem nőtt a bére.

„Ijesztő, hogy mekkora tévedésben van a kormány az állami feladatokat ellátó fogorvosokkal kapcsolatban” – ezt mondta még 2017 szeptemberében a fogorvossztrájk szervezője. Nagy Ákos nyílt levelet írt Lázár Jánosnak, a kancelláriaminiszter ugyanis azt mondta, Magyarországon nagyon kevés állami feladatot ellátó fogorvos van, a többiek saját praxist csinálnak.

A kormány a sztrájk után 2 hónappal jelentette be, hogy a háziorvosok és a védőnők után a közfinanszírozott alapellátást végző fogorvosoknak is biztosítanak plusztámogatást, amelynek kerete 7,6 milliárd forint. Ez praxisonként 3 millió forintot jelent. A vállalkozási formában üzemelő praxisokba maradéktalanul megérkezett az összeg januárban. Csakhogy a mintegy 2400 alapellátó körzet harmadát az önkormányzatok működtetik. Ezek egy részében a helyhatóságok nem adták tovább a pénzt az érintetteknek.

„Azt mondta, hogy nem jár mert nincs is annyi gyereklétszám, úgyhogy a rendelési időm is rövidebb ezért 24 és fél óra per hét és ezért 2 millió négyszázezer jár, tehát nem is annyit kaptak és ezt vegyem tudomásul, hogy ezt a munkáltató kapja ezt kétszer is elmondta. Elmondott ilyen törvény számokat, hogy ezt a dr. Orbán Viktor írta alá és ezt vegyem tudomásul” – mesélte egy diósgyőri fogorvos, Fülöp Ilona.

A Fogorvosi Kamara elnöke szerint az irány jó, azonban feszültséget okozhat a helyzet, hogy nem mindenkinek a bérében jelenik meg a plusz pénz, ez pedig az ellátás bizonytalanságához vezethet.

„Elsősorban a beteg oldalról kell ezt megközelíteni, mert a fogorvos köszöni szépen jól van ő fogja magát és a magánszférában nagy valószínűséggel el fog tudni helyezkedni” – mondta Hermann Péter.

A kormányrendelet, ami alapján a juttatás jár, pontosan meghatározza, hogy mire fordítható az egyszeri támogatás. „Lehet ezt bérre, illetve lehet a rendelő fenntartására, az OEP finanszírozott ellátás keretében felhasználandó anyagokra, tehát ezt azért széles körben lehet felhasználni. De valóban van egy, szerencsére kisebb százalék, akinél úgy döntött az önkormányzat, hogy nem bérre kívánja, hanem a rendelő fenntartására” – tette hozzá Hermann Péter.

Jelenleg mintegy 300 betöltetlen fogorvosi praxis van az alapellátáson belül, megközelítőleg annyi, mint ahány háziorvos hiányzik a rendszerből, így félmillió embernek nincs körzeti fogorvosa.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!