2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Híradó 15:00

Lebuktak közel 24 ezer alkatrésszel együtt

2015. május 27., szerda 18:37, frissítve: csütörtök 19:22

Két telephelyen 151, részben külföldről származó személygépkocsi alkatrészeit foglalták le a Békés megyei rendőrök. A két orgazdánál talált közel 24 ezer alkatrész érteke csaknem 240 millió forint. Az ellopott gépjárművek értéke milliárdos nagyságrendű. A nagy értékű kocsikat Nagy-Britanniában, Németországban, Ausztriában, Svédországban és Magyarországon lopták el, még helyben szét is szedték őket, és ezután kerültek az alkatrészek a két Békés megyei orgazdához. Egyikük már előzetes letartóztatásban van.

Német rendőrök még 2013-ban jelezték magyar kollégáiknak, hogy egy csorvási férfi az interneten, egy aukciósportálon nagy mennyiségű használt autóalkatrészt árusít, amelyek közül több darab is lopott járművekből származik. A jelzést követően a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el, melyben külföldi hatóságok is segítettek. „Német rendőrök vehettek részt itt a nyomozási cselekményeknél, a helyszíni szemlék során. Segítséget nyújtottak a magyar kollégáknak a gépjárművek beazonosításában, illetve 2013 decemberében Münchenben került sor egy háromoldalú találkozó megszervezésére, ahol a német, a brit és a magyar kollégák tudtak személyesen találkozni és információkat cserélni az ügyben” – mondta Ormai Tamás, az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ osztályvezetője.



A nyomozás során a rendőrök Orosházán és Csorváson sok más alkatrész mellett 98 darab személygépkocsikból kiszerelt motort, 217 darab váltót és jelentős mennyiségű karosszériaelemet is találtak, amelyek közül a legtöbb Angliában ellopott autókból származott. „Ezeket a bűncselekményeket, a gépjárműlopásokat 2012-ben, illetve 2013-ban követték el Manchester és vonzáskörzetében, és onnan kerültek ide az autók kamionnal, illetve furgonokkal hozzánk már szétbontott állapotban. Angliából nem érkeztek az adataink szerint egész autók Magyarországra” – fogalmazott Tóth Csaba alezredes.

Békéscsabán szintén elkaptak egy orgazdát, a nála lefoglalt alkatrészek 58 különböző gépjárműből származnak, ezek többségét viszont Magyarországon lopták el. „A két nyomozás során mindösszesen 195 esetben tartottak a kollégáim helyszíni szemlét. Több mint 24 ezer, pontosan 24 157 darab volt a lefoglalt bűnjeleknek a száma. A lefoglalt bűnjeleknek az összértékét a kirendelt igazságügyi szakértő 239 millió forintban állapították meg, és a két eljárásban ez idáig összesen 13 személyt hallgattak ki a kollégáim gyanúsítottként” – nyilatkozta Kis Péter bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes.

Az orgazdák közül az egyik már előzetes letartóztatásba került, a gyanúsítottak száma még nőhet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!