2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Le kell szedni a fóliát vagy sem?

,

2015. május 23., szombat 20:00, frissítve: szombat 20:13

Tanácstalanok a trafikosok a fóliaügyben. A kaposvári rablógyilkosság után a tulajdonosok több helyen elkezdték leszedni a sötétítést a dohányboltok kirakatáról – sokan azonban kivárnak, mivel iránymutatást nem kaptak, és törvénymódosítási szándékról vagy vizsgálati eredményekről sem tudnak. Egyelőre a Fidesz frakcióvezetője sem biztatja őket egységes szabályozással.

A budapesti trafikok többségén egy hónappal a kaposvári rablógyilkosság után is fenn van a sötétítő fólia. A trafikosok tanácstalanok és bizonytalanok. Van,aki az információhiány miatt nem lépett még, más pedig azért, mert úgy tudja, bírságot kaphat, ha leszedi a fóliát. Akik Kaposváron, a rablógyilkosság után leszedték, állítólag így jártak.

Rejtett kamerás beszélgetés:

– Nem hallottam, hogy megbüntették azt, aki leszedte a fóliát.
– Majd meg fogják.
– Aha…
– Állítólag. Nekem is a főnököm mondta. Mert mondtam neki, hogy ha ott is levették, akkor miért ne vehetnénk le? És akkor mondta a főnök – és az a vicc az egészben –, hogy ha kitalálták a dohányboltra a fóliát, akkor a kocsmákra miért nem találtak ki ilyesmit, hogy a gyerekek ne lássák a piát? Sokkal károsabb a pia, mint a cigi. Nem? Szóval vicc.

Pedig van, ahol már megígérte a dohánybolt tulajdonosa az alkalmazottainak, hogy leszedi, végül mégis maradt a fólia.

Rejtett kamerás beszélgetés:

– Itt is megígérték, hogy leszedik, de még nem jutottunk odáig.
– Mármint a tulaj mondta, hogy leszedik?
– Aha, de még nem…

Hivatalos iránymutatást az elsötétítés kapcsán senki nem kapott. „Elég nagy a tanácstalanság, ugyanis nem tudják, hogy megtehetik vagy nem. Úgy gondolom, hogy általában mindenki szívesen leszedné, de még nem világos, hogy meg lehet-e tenni, kell hozzá valami előírás, felszólítás” – mondta Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

Pedig a kancelláriaminiszter már közel két hete megígérte, hogy a kormány intézkedik fóliaügyben. „Egyetlenegy olyan trafikost sem fog hátrány, kár vagy szankció érni, aki úgy érzi, hogy akkor van biztonságban, hogyha az üzletbe be lehet látni. A reklámtilalom megtartásának ezernyi más módja is van, a kormány kész ebben segítséget nyújtani” – szögezte le Lázár János.

A politikus akkor jogszabály-módosítást ígért, és azt mondta: a rendőrségnek és a Belügyminisztériumnak jelentést kell készítenie, hogyan lehetne megvédeni a trafikban dolgozókat. A szaktárcánál a dokumentumról érdeklődtünk, ám adásunkig nem érkezett válasz.

A Fidesz frakciószóvivője szerint egyelőre nincs napirenden a trafiktörvény módosítása. „Egyelőre ott tartunk, hogy áttekintjük ezeket a szabályokat, hogy egyáltalán szükséges-e módosítás. Természetesen mindenkit tájékoztatni fogunk, hogyha ezzel kapcsolatban javaslatunk lesz” – mondta Tuzson Bence.

Kaposvárott mindössze huszonkétezer forintért ölték meg egy trafik alkalmazottját április végén. A gyilkossággal gyanúsított férfit másnap elfogták. Orbán Viktor a bűncselekménnyel összefüggésben vetette fel később Pécsett, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetést.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!