2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Lázár: Várjuk Schmidt Mária új koncepcióját

2015. március 5., csütörtök 18:26, frissítve: csütörtök 19:07

A kormány várja Schmidt Mária koncepcióját a Sorsok Háza kiállításáról – jelentette ki Lázár János a Zsidó Közösségi Kerekasztal ülése után. A Miniszterelnökség a közelmúltban küldött szét egy koncepciót, amelyet még két éve készített el a Terror Háza Múzeum főigazgatója, ám a zsidó szervezetek elutasították. Közben a tervezett kiállításnak helyet adó egykori józsefvárosi pályaudvart már csaknem teljesen átépítették, ezért a Mazsihisz elnöke szerint a végleges koncepció elkészültéig egy ideiglenes kiállítás lehetne az épületben.

A Zsidó Közösségi Kerekasztal ülésének elején a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület egy központi budapesti holokauszt-emlékmű felállítását javasolta, ezzel azonban nem mindenki ért egyet. „Megkerestünk több túlélőt, és többségük nem támogatja, és nem szeretné, ha új holokauszt-emlékművet állítanának fel, mivel ez nem a zsidóság érdekeit szolgálja, hanem csak tovább szítaná az antiszemitizmust Magyarországon” – mondja Vadász Magda, a B’nai B’rith Budapest Páholy alelnöke.

Az ülés további része zárt ajtók mögött folytatódott. Az új emlékmű ügyében csak abban állapodtak meg, hogy a zsidó szervezetek még egymás között megvitatják.

Az ülésen beszéltek a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Házáról is, melynek koncepciójáról egyelőre nincs megegyezés. A Mazsihisz elnöke szerint a külföldi példák azt mutatják, hogy akár hat-nyolc évig is készülhet egy ilyen kiállítás. A helyszín, az egykori józsefvárosi pályaudvar épülete ugyanakkor gyakorlatilag már készen áll. Heisler András szerint ki is lehetne használni, amíg a végleges koncepció elkészül.

„Meggyőződésem, hogy ebben a nagyon szép épületben viszonylag rövid időn belül oktatási projekteket és programokat el lehet indítani, ehhez megvan a szellemi kapacitás, megvannak az anyagok, és ebben tudunk segítséget kapni nemzetközi szervezetektől, akár a Jad Vasemtől is. Egy ilyen nagy teret, amíg nincs meg a végleges kiállítási koncepció, ideiglenes kiállítással hasznosan és jól meg lehet tölteni, hogy jó üzenetet hordozzon” – vélekedett Heisler András Mazsihisz-elnök.

A Sorsok Háza létrehozásával megbízott Schmidt Mária történész nem volt az ülés meghívottai között. Pedig a Miniszterelnökség épp a közelmúltban küldött szét egy koncepciót a Sorsok Házáról, amelyt a Terror Háza Múzeum főigazgatója készített. A zsidó szervezetek ezt élesen bírálták, holott Schmidt Mária szerint csak egy korábbi munkaanyagról volt szó. Azt nyilatkozta: amióta Lázár János maga mellé vette főtanácsadónak Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz korábbi ügyvezető igazgatóját, megszűnt a kommunikáció a Sorsok Házáról. Az ülésről távozó Zoltai ezt visszautasította. „Ha tanácsot vagy véleményt kér a miniszter úr, akkor természetes, ez a dolgom, de erről egyelőre szó sincsen. Ezért idétlen a támadás, amelyet kaptam a főigazgató asszonytól, mert én jóval később, csak két vagy három napja kaptam meg ezt a koncepciót, tehát eddig még nem fejtetettem ki a véleményemet. De miután a miniszter úr a kormány álláspontját közölte, maximálisan egyetértünk abban, hogy ez csak konszenzussal teremthető meg” – nyilatkozta a miniszteri tanácsadó.

Lázár János szerint mindenkinek az az érdeke, hogy botrány helyett békésen jöjjön létre a józsefvárosi emlékhely:

– Abban vagyunk érdekeltek mindannyian, hogy minél hamarabb konszenzus legyen. A vitákat nem elfojtani, hanem lefolytatni kell. Nekem ez az elvem, tehát a vitát le fogjuk folytatni abban a reményben, hogy minél hamarabb konszenzusra jutunk.
– Schmidt Mária nem lesz bevonva ebbe a vitába?
– A kormány feladatul szabta a közalapítványnak azt, hogy készítse el a koncepciót. Várjuk az új koncepciót, a jelenlegit, hogy át tudjuk adni a zsidó szervezeteknek, a Magyar Tudományos Akadémiának, hogy megvitassák. Készen állunk az együttműködésre, ahogyan mindig.

A kancelláriaminiszter hozzátette: a német megszállás áldozatainak Szabadság téri emlékművéről ezúttal nem esett szó az ülésen.

A rendészeti államtitkár a Belügyminisztérium teljes együttműködéséről biztosította a résztvevőket a magyarországi zsidó intézmények biztonságának kérdésében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!