2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Poltikai hobbista 04:20

Lázár: Nem szórakozásból hoztuk ezt a döntést

2015. június 21., vasárnap 19:13, frissítve: vasárnap 19:46

Tömegesen érkeztek a hét végén is bevándorlók Magyarországra. Csak szombaton 661 migránst tartóztattak fel a határon. Lázár János kancelláriaminiszter csütörtökön azt mondta: Magyarországnak egyedül kell megoldania a menekültügyet, ezért – ahogy fogalmazott – nem szórakozásból zárják le a déli határszakaszt.

Hullazsákok sorakoztak a Parlament előtt: az Amnesty International Magyarország szervezte az utcai megmozdulást szombat este, a menekülés közben elhunyt migránsokra hívták fel a figyelmet. „A top öt államban, akik befogadják a menekülteket, nincsen európai ország, az Európai Unió mégis sokszor a határainak a védelmét tartja fontosabbak, mint az emberi életeket megmenteni” – mondta Jenei Orsolya, a szervezet igazgatója.

„Magyarország nem tud várni, a következő hetekben lépéseket fog tenni az illegális határátlépés megakadályozása érdekében” – Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, muszáj lezárni a déli határt, hogy megvédjék a magyarokat. A kancelláriaminiszter hozzátette: aki illegálisan lépi át a magyar határt, az bűncselekményt követ el, a kormánynak pedig az a dolga, hogy garantálja a rendet az országban.

„Nem szórakozásból és jókedvünkből hoztuk ezt a döntést meg, és nem szívesen építjük fel ezt a kerítést a magyar–szerb határra. A kormány úgy látja, hogy ez a kérdés fogja a következő években meghatározni a déli határszakasz biztonságát, és ezért szükség van ennek a határzárnak az ideiglenes felépítésére” – hangsúlyozta a kancelláriaminiszter.

A szerb határzárhoz tervezett 175 kilométer hosszú, négy méter magas kerítésről az országos rendőrfőkapitány-helyettes nem nyilatkozott, de azt mondta: a megnövekedett illegális határátlépők miatt több a rendőrök munkája. „A szükség szerinti túlóra-elrendelésre kerül sor, ugye, 24 óra áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy az elfogást követően a sorsát rendezzük az illegális migránsnak. Ebbe a 24 órába bele kell férnünk, ez alatt el kell dönteni azt, hogy az adott személlyel mi fog történni. ezért, ha nagy számban érkeznek, akkor az természetesen generál túlmunkát” – nyilatkozta Halmosi Zsolt.

A tapasztalatok szerint hétvégén több migráns próbálja átlépni illegálisan a határt, mint hétköznap. Csak szombaton 661 bevándorlót tartóztattak fel.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!