2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Napi aktuális 05:00

Lázár: Ez a krízis hosszú távon fenn fog maradni

2015. szeptember 1., kedd 11:26, frissítve: szerda 09:10

Nem vetnek be fegyveres katonákat fegyvertelen tömeg ellen – mondta a tervezett törvénymódosításokról Hende Csaba honvédelmi miniszter az Országgyűlés migránsügyben tartott összevont bizottsági ülésén. A tárcavezető hangsúlyozta: ezt még a honvédelmi törvény módosítása sem engedné meg. A katonákat azonban be lehet vetni őrzés-védelmi, logisztikai, és egészségügyi feladatok ellátására is.

Tartós és hosszú távú intézkedéseket tart szükségesnek a menekültügyben a kancelláriaminiszter.

„A török táborokban a nyilvántartások szerint kétmillió ember van, Libanonban szintén. És azzal számolunk, hogy Törökországban még legalább kétmillió ember van, aki már ott van, de a nyilvántartásnak nem része, és mivel ellátásra nem jogosult, azt tervezi, hogy elhagyja az országot. Azzal kell számolni Magyarországnak és az EU-nak, hogy ez a népvándorlási krízis hosszú távon fenn fog maradni, tehát tartós intézkedésekre van szükség” – fejtette ki Lázár János.

A tárcavezető az uniós döntéshozókat tette felelőssé a kialakult helyzetért, szerinte az unió baloldali bevádoláspolitikája kapott teret az elmúlt években. Lázár János szerint jelenleg az unió képtelen megvédeni saját határait.

„Az Európai Unió bénázása, döntésképtelensége, hívószó volt minden gazdasági bevándorlónak, aki vissza akart élni a menekültstátuszt biztosító jogokkal szintén az unió idióta Dublin III., illetve a dublini egyezmény módosítása tette lehetővé” – fejtette ki.

Az ülésen Hende Csaba bejelentette, hogy a határidő előtt három nappal elkészült a szerb–magyar határon a drótakadály, a honvédelmi miniszter beszélt a menekültügy miatt módosítandó honvédelmi törvényről is.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy a honvédelmi törvény módosítást követően sem fogja természetesen megengedni a fegyvertelen tömeg fegyverhasználattal való oszlatását” – szögezte le.

A honvédelmi bizottság szocialista alelnöke szerint az MSZP hiába nyújtott be több javaslatot is, azokat napirendre sem vették pártpolitikai okokból.


„Egyetlen mondatot vártunk volna a kormány nevében Lázár Jánostól, hogy elnézést kér a magyar állampolgároktól, hogy elbohóckodták az elmúlt nyolc hónapot és politikai kampányon kívül nyár végéig semmilyen érdemi intézkedést nem tettek” – mondta el Harangozó Tamás.

A Jobbik konkrét lépéseket sürgetett.

„Hol maradnak azok a lépések, amelyeket a magyar diplomácia megtehetne akár a Dublin III. felmondásával, akár az uniótól való kikényszerítésével, mert ez így nem fog működni” – fogalmazott Mirkóczki Ádám.

Az országgyűlés csütörtökön kezdi tárgyalni a honvédelmi és a rendészeti törvény módosítását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!